Ponedeljak, 9. jun 1997.

Julske fatve

Zorica Banjac

Prosle nedelje, na tribini u Leskovcu, direktorka JUL pocela je predizbornu kampanju optuzujuci opoziciju da smeta socijalnoj harmoniji i da onemogucava brze resavanje ekonomskih problema u zemlji. Prema izvestajima u medijima Direktorka je opoziciju nazvala "konzervativnom i retrogradnom". Opozicija je, po njenom misljenju, u sluzbi stranih interesa, ciji je cilj razbijanje Jugoslavije ( teorija zavere, zar opet!), ona je trazila bombardovanje zemlje i zavodjenje ekonomskih sankcija, kao sto sada trazi da se nastavi ekonomska blokada.

U pauzi izmedju dve mirjamovske kolumne u listovima 'za zene', u kojima svaki put malogradjanskim ukusima ponudi neku pikanteriju iz narusene bracne idile Nje i NJega, direktorka JUL bavi se, dakle, i jednom drugom aktivnoscu- odapinjanjem ideoloskih strela na neistomisljenike svoje partije. Kad joj ponestane narativnog stofa za jednu od njenih petparackih, ljubavno-politickih pogadjalica, JULovska MIR(j)A M. baca fatve po unutrasnjim neprijateljima i petokolonasima, koje svrstava pod zajednicki imenitelj:"opoziicija".

Odapinjanje ideoloskih strela na isfabrikovane neprijatelje u dugoj istoriji na ovim prostorima jedva bi zasluzivalo da se neko na to osvrne. Ono sto zavredjuje paznju u fatvama direktorke JUL jeste, medjutim, cinicna lakoca zamene tema i teza. Umesto jedine moguce teme, kad je rec o aktuelnim problemima zemlje- a to je odgovornost vlasti i vladajuce partije- ona govori iskljucivo o krivici opozicije za dato stanje.

Nema razloga da se u ovom trenutku glorifikuje srpska opozicija , naprotiv. Kritika, uostalom, ima na pretek. Ali optuzivati "opoziciju", bolje reci sve nezadovoljne gradjane Srbije koji su se zimus suprotstavili politici vlasti, za uvodjenje i produzenje sankcija Jugoslaviji je besmislica koja, prosto receno, nema nikakve veze sa cinjenicama. A cinjenice se mogu naci (i) u odluci Saveta ministara EU kojom su 29. aprila (posle demonstracija opozicije u Srbiji) Jugoslaviji odobrene autonomne trgovinske mere, jer su to "od ministara trazili lideri opozicije, tj. koalcije "Zajedno", koji su proteklih meseci lobirali po evropskim prestonicama za skidanje sankcija i davanje povlastica Jugoslaviji", stoji, izmedju ostalog, u izjavi EU povodom Odluke.

Olako previdjanje cinjenica cini sustinu politicke mirjamovstine, koja, pak. cini sustinu ideologije tzv. jugoslovenske levice. Ona, mozda, moze zavesti ponekog naivnog aktivistu i povesti ga u krstaski pohod protiv opozicije, ali time se odgovornost vladajuce stranke i njenog koalicionog partnera za visegodisnju politiku koja je dovela do sankcija i izolacije zemlje, nece umanjiiti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /