Ponedeljak, 9. jun 1997.

DA LI DRZAVNI RAT PROTIV SVERCA IMA POLITICKU POZADINU

Carke oko buvljaka zagrevanje za predizbornu kampanju

Opstinski odbor SPS najavio tuzbu protiv DS zbog dela saopstenja ove stranke u kojem se govori "o stotinama pravih kriminalaca koji zauzimaju vrlo visoke pozicije u redovima socijalista u Kragujevcu

Kragujevac. - Iako kragujevacka sarena pijaca i ostali improvizovani buvljaci, pogotovo u svim gradskim naseljima, ponovo uobicajeno funkcionisu, redovni dvodnevni (vikend) prepad trzisne inspekcije, fiansijske policije i pripadnika MUP na ovdasnje preprodavce cigareta, kafe, benzina i druge robe siroke potrosnje, jos uvek je tema dana u gradu.

Veci deo ovdasnje javnosti, naime, jos uvek pokusava da odgonetne prave povode i razloge akcije "zdruzenih snaga" drzavnih organa na kragujevackim pijacama i buvljacima. Dilema na recenu temu je mnogo, a pravih odgovora za sada - malo. U takvoj situaciji logicno na scenu stupaju (ne)osnovane pretpostavke i "poouzdane informacije" koje u ispolitizovanom okruzenju konkretnom slucaju pripisuju ekskluzivnu politicku pozadinu.

Tuzbom na saopstenje

Tako primerice ovdasnji gradski odbor Demokratske stranke u svom poslednjem saopstenju za javnost istice da je "posebno interesantan podatak da su prvi na udaru republicke trzisne inspekcije bili upravo gradjani gradova u kojima je na proslogodisnjim izborima pobedila koalicija "Zajedno".

- Oduzimanje robe je vrseno bez ikakvih naloga i priznanica sto nedvosmisleno govori o odnosu republicke SPS vlasti prema ljudima koje je upravo njihova vladavina u poslednjih devet godina dovela do prosjackog stapa - kaze se izmedju ostalog u saopstenju DS zbog kojega ce se ovdasnje demokrate najverovatnije naci na sudu sa kragujevackim socijalistima, jer su ove druge opasno uvredile tvrdnje - "o stotinama pravih kriminalaca koji zauzimaju vrlo visoke pozicije u redovima SPS u Kragujevcu".

Ovaj javni sukob povisenog intenziteta na relaciji demokrate-socijalisti, naravno, nedvosmisleno kazuju samo da se predizborna kampanja polagano zahuktava i - nista vise, posto sve ostalo u njihovoj ostroj polemici moze da se svede na uobicajena medjustranacka prepucavanja u kojima najcesce stradaju argumenti i cinjenice.

Svesni zamki politizacije slucaja, celnici Skupstine grada isticu "da je zaista tesko razumeti zbog cega je organizovana proslonedeljna racija na kragujevackim buvljacima.

- Republicka vlast zna da ovo nije nacin za suzbijanje sive ekonomije. I njima je valjda jasno da se nista ne moze postici prepadima na ulicne preprodavce dok se s druge strane nista ne preduzima da se preseku kanali njihovog snabdevanja. Istovremeno jasno je da ni plen od ovakvih akcija nije veliki, sto znaci da drzavna kasa nece imati neke vajde od racija po buvljim pijacama. Kad se te dve cinjenice uzmu u obzir, onda se logicno namece pitanje - cemu sva ta frka - pita se Borivoje Radic, predsednik kragujevacke gradske vlade dodajuci da pretpostavlja da vlast na ovaj nacin mozda zeli da pokaze javnosti da se bori protiv nezakonitosti i kriminala.

Ne treba, medjutim, smatra Radic, zanemariti ni mogucnost da se akcijama ovoga tipa zeli da stvori nesigurnost kod gradjana i javnosti prikaze da u gradovima u kojima je na vlasti koalicija "Zajedno" vlada haoticno stanje. Ovo tim pre sto medju preprodavcima ima dosta onih kojima nije dokraja jasno da li racije na buvljim pijacama sprovodi lokalna ili republicka vlast.

Kratak fitilj

- Sama cinjenica da se ovakve stvari (racije) desavaju s vremena na vreme, govori da onima koji ih organizuju nije cilj da problem preprodaje robe rese dugorocno. Ocito je da su posredi neki drugi kalkulantski interesi i ciljevi koji su dokraja jasni samo onima koji povremeno organizuju prepade po buvljim pijacama. Takve akcije postaju sve opasnije jer mogu da dovedu do incidenata narocito u gradovima poput Kragujevca, gde je veci deo stanovnistva neposredno zainteresovan bilo da preprodaje ili da kupuje robu na buvljacima, posto sredstava za normalan zivot jednostavno nema. Republicka vlast bi o ovome morala da povede racuna ukoliko zeli da ubuduce spreci teze incidente - zakljucuje predsednik kragujevacke gradske vlade.

U ovdasnjem odeljenju republicke trzisne inspekcije ocito nisu bili voljni da za "Nasu Borbu" govore na ovu temu. Nacelnik odeljenja Milutin Miskovic je prihvatio razgovor, ali je u zakazano vreme "bio odsutan iz zgrade".

Ovde je ipak zabelezena jedna njegova izjava data neposredno nakon zavrsetka racije po buvljacima u kojoj se on iskljucivo bavio "tehnickim detaljima" cele operacije, a ne i njenom eventualnom politickom ili nekom drugom pozadinom.

Bilo kako bilo, proslonedeljna racija na kragujevackim buvljacima je ipak - bez obzira na povode i razloge nalogodavaca - postala prvorazredni politicki slucaj koji ce ovdasnje stranke i javnost neumorno zloraditi, do nekog novog - slucaja naravno.

Zoran Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /