Ponedeljak, 9. jun 1997.

PROSVETNI RADNICI LISTOM NEZADOVOLJNI

Na redu - sve sindikalne mere

"Ovo je momenat kada definitivno treba izaci u susret zahtevima prosvetnih radnika", smatra predsednik Republickog sindikata obrazovanja

Repriza na jesen?:
Prosvetari u Ulici Lole Ribara

U petak je istekao poslednji dan roka za isplatu prvog dela aprilskih zarada zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju Srbije. Praosvetni radnici listom su nezadovoljni, mnogi protestuju i obustavljaju rad, jer obecanu akontaciju aprilske zarade do juce nisu dobili.

- Beogradski, jedan deo vojvodjanskih, valjevski prosvetni radnici dobili su prvi deo aprilske plate. Prema informaciji koju sam dobio iz Ministarstva finansija, do kraja danasnjeg radnog dana najvecem broju prosvetnih radnika u Srbiji trebalo bi da bude isplacena aprilska akontacija zarade. Ovo je momenat kada definitvno treba izaci u susret zahtevima prosvetnih radnika, ne bi li se okoncala skolska godina, odnosno da bi se sve zavrsilo na, koliko je moguce, normalniji nacin, priblizno onome sto ocekuju i djaci i njihovi roditelji - rekao je Jagos Bulatovic, predsednik Republickog sindikata radnika obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti, za "Nasu Borbu".

Na pitanje sta ce Republicki sindikat radnika obrazovanja uciniti ukoliko drzava ne bude isplatila akontaciju aprilske zarade svim zaposlenim prosvetnim radnicima u Srbiji, do kraja radnog dana (petak, 6. jun), Bulatovic je rekao da ce se sindikalni predstavnici vec u ponedeljak, 9. aprila, obratiti najvisim organima vlasti u Srbiji.

- Predocicemo im da dogovoreno nije ispostovano, kao i da cemo preduzeti sve sindikalne mere i aktivnosti. Uostalom, na protekloj sednici Republickog odobora sindikata obrazovanja rekli smo da cemo, ukoliko se ovako nastavi, krenuti u totalnu obustavu rada - upozorio je Bulatovic.

Od prvog septembra potpuna obustava rada?

U petak se oglasio i Sindikat radnika obrazovanja, nauke, kulture i fizickog obrazovanja Vojvodine upozorenjem da Vlada Srbije nije ispunila dogovor o postovanju dinamike isplate zarada i ostalih primanja za zaposlene u prosveti. Ova dinamika, podsecaju sindikalisti, prema dogovoru, trebalo je da se primenjuje i u toku letnjeg raspusta. Sindikalisti su pripretili da ce, ukoliko drzava i dalje ne bude postovala ovaj dogovor, od prvog septembra potpuno obustaviti rad u vojvodjanskim osnovnim i srednjim skolama. Uz ovu pretnju, sindikalci su Vladi Srbije u petak uputili i zahtev da se nastave pregovori o novoj ceni rada.

Prema recima naseg sagovornika, Republicki odbor sindikata radnika obrazovanja ranije je, na zahtev beogradske sindikalne organizacije obrazovanja, odlucio je da se casovi skrate na 30 minuta. Ostalo je da o tome krajnju odluku donesu sindikalne organizacije u skolama.

- Prema informacijama koje svakodnevno dobijam iz skola, vecina prosvetnih radnika, medjutim, nije voljna da ide u obustavu rada, upravo zbog skolske godine, ali i zbog reagovanja djackih roditelja - rekao nam je Bulatovic.

U toku razgovora, Jagos Bulatovic je istakao da je na zahtev beogradske sindikalne organizacije radnika obrazovanja pokrenuto pitanje daljeg poverenja predsedniku, sekretaru, kao i celokupnom rukovodstvu Republickog sindikata radnika obrazovanja.

- Gradski sindikalni odbor radnika obrazovanja smatrao je da smo mi odgovrni zbog toga sto prethodni strajk nije uspeo i sto sam navodno, kako je to i stampa objavljivala, odbio poslusnost Tomislavu Banovicu, predsedniku Veca Saveza sindikata Srbije i Dobrici Savicu, predsedniku beogradskog sindikalnog Veca zbog potpisivanja sporazuma sa Vladom u toku proteklog strajka. To je, medjutim, Republicki odbor sindikata vecinom glasova odbio kao neosnovano.

Komentarisuci bunt i obustave rada u organzaciji Asocijacije pancevackih skola i Foruma beogradskih gimnazija, Dusan Vatovic, sekretar Republickog sindikata radnika obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti, rekao je da su njihovi clanovi formalno u samostalnoj sindikalnoj organizaciji i jos jednom ih pozvao da se vrate i "svoju kreativnost ispolje u ovom sindikatu." On je podsetio da su za septembar ove godine zakazani sindikalni izbori, dodajuci da "clanovi ovih organizacija svoje aktivnosti i sindikalno opredeljenje najbolje mogu dokazati kroz izbore".

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /