Ponedeljak, 9. jun 1997.

PROFESORI ZAPOSLENI U BEOGRADSKIM SREDNJIM SKOLAMA

Vlada anketira direktore

Iz Ministarstva prosvete Srbije stigla je naredba direktorima skola da u anketi odgovore na pitanja koja se odnose na broj nastavnika koji su u strajku, koliko je predavac (pojedinacno) odrzao casova od februarskog strajka do danas i koji sindikat deluje u skoli, kazu profesori. Prosvetni radnici se pitaju cemu to prikupljanje podataka i strahuju da se u Ministarstvu pripremaju dosijea, na osnovu kojih ce se kasnije odredjivati plata i pripremati strategija prosvetnih vlasti.

Profesori iz kolektiva, koji su najduze ostali u strajku poslednje dve nedelje, misle da su u resornom Ministarstvu smislili nacin kako da "prebiju" dugove nagomilane od februara. Oni smatraju da je vlast odlucila da ne plati prosvetnim radnicima dnevnice, ukoliko nisu nadoknadili casove izgubljene u velikom strajku pocetkom godine - iako nigde nije saopstena obaveza Ministarstva da oni moraju da se nadoknade. Time sto ce se deliti koverti razlicite debljine, Ministarstvo nastoji da izazove razdor u kolektivima, tvrde nastavnici.

Naglasavajuci da su prinudjeni da se nezakonitim sredstvima bore protiv bezakonja, jer Vlada nije u stanju da ispuni svoje obaveze, a pri tom krsi i sporazume koje je sama potpisala - profesori kazu da se radi o klasicnoj zameni teza kad je njihova obustava rada u pitanju.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /