Ponedeljak, 9. jun 1997.

PREDSEDNISTVO KSS SUSPENDOVALO PRVOG COVEKA KSJ NEBOJSU COVICA

Epilog "neizvesnog" glasanja

Beograd. - (Ne)ocekivano, Predsednistvo KS Srbije suspendovalo je svog clana i predsednika KSJ Nebojsu Covica do odluke Disciplinske komisije KSS. Rekli bismo, ipak, ocekivano imajuci u vidu sve sto se dogadjalo u jugoslovenskoj kosarci u poslednje vreme, a vezano za ime prvog coveka KSJ.

Predsednistvo KSS suspenziju je izreklo gotovo jednoglasno. Jedini uzdrzan bio je sudija Branko Jovanovic zbog, najverovatnije, specificnosti posla kojim se bavi. Zanimljivo je da je Covic napustio sednicu pre kraja, a potom je predsednik Predsednistva Partizana Borisa Vukovic predlozio da se ne diskutuje o suspenziji, s obzirom na to da "okrivljeni" nije prisutan, sto je veoma brzo bilo odbijeno.

Inace, sama sednica, odrzana u hotelu "Palas", pocela je monologom predsednika KSS Dragoslava Raznatovica koji je optuzio Nebojsu Covica za mnogo sto-sta, ali najvise, ipak, za to sto je previse umesao politiku u sport, sto je, prakticno "neoprostivo".

- U prethodnom periodu bili smo svedoci niza propusta, ali i nelogicnosti u radu predsednika KSJ - izrekao je Raznatovic. - Nikada, sto je najvaznije u nasoj organizaciji, nije bilo mesta za politiku, a gospodin Covic je svaki svoj nastup u javnosti koristio upravo za to. Bio je, takodje, dosta neaktivan u radu KSS, cijim "sesijama" je prisustvovao samo jedanput i to na pocetku "gazdovanja". Interesuje ga samo "A" selekcija, zanemario je sve ostale. Da ne spominjem jos njegovu zloupotrebu funkcija u korist svog sopstvenog kluba FMP Zeleznik zbog cega ga s pravom svi nasi vodeci klubovi napadaju i traze smenu.

Na izreceno "kriv je", za rec se javio upravo Nebojsa Covic istakavsi jos jedanput da sve sto se radi s njim nema veze sa sportom, nego sa - politikom, tacnije njegovim iskljucivanjem iz vladajuce partije (SPS).

- Sve je jasno - istakao je predsednik KSJ. - Zbog politicke nepodobnosti nepozeljan sam na mestu na kojem se trenutno nalazim. Sve je to gomila neistina. Normalno se radilo do pre nekih mesec dana kada su mi upravo Raznatovic i generalni sekretar KSJ Radovic rekli da ne bi trebalo da se politicki angazujem.

To isto saopstio mi je u neobaveznom razgovoru na Dedinju i direktor CIP Milutin Mrkonjic. Sa predsednikom KSS sam isto tako odlicno saradjivao dok nisu pocele da ga "muce" brige, koje su mu zadavali njegovi politicki prijatelji. Zbog svega toga, ja trazim njegovu smenu. Jos nesto za kraj. Mnogi ljudi su me zvali ovih dana i izvinjavali se zbog ovoga sto moraju da rade, da ne bi zavrsili "na ulici". Treba li da dodam jos nesto?

Nakon odrzanog govora Covic nije ni sacekao replike na "odbranu" vec je napustio hotel "Palas". Nesto kasnije, pristupilo se glasanju.

SAOPSTENJE ZA JAVNOST NEBOJSE COVICA

Raznatovic je opozvan

Uzimajuci u obzir desavanja na vanrednoj sednici Predsednistva KSS, odrzanoj danas u Beogradu, nalazim za potrebno da Vam se ovim putem obratim i upoznam sa trenutnim stanjem i koracima koje cu preduzeti radi zastite integriteta jugoslvoenske kosarke.

1. Predsednistvo KSS je donelo nestatutarnu odluku, te se kao takva ne moze prihvatiti. Sve odluke su izlobirane od strane politickih subjekata.

2. Predsednik KSJ je na osnovu odluka Skupstne KSJ, Skupstine KSS i Skupstine KSB mandatar koji postavlja u okviru svog tima predsednika KSS, KSB i generalne sekretare. Na osnovu toga, s obzirom da sam izvestio Predsednistvo KSS, smatram da je g. Dragoslav Raznatovic opozvan s mesta predsednika KSS, a zbog zloupotrebe funkcije u politicke svrhe i ugrozavanja imidza koji nasa kosarka vec niz godina ima u svetskom sportu.

3. Podnecu prijavu disciplinskoj komisiji KSS, protiv g. Raznatovica koji radi po direktivama g. Milutina Mrkonjica i na taj nacin nanosi stetu ugledu jugoslovenske kosarke.

4. Takodje i ovom prilikom bih zeleo da ponovim da prema Statutu KSJ, predsednika postavlja Skupstina KSJ, clan 19. Statuta KSJ.

5. Ocekujem da doticni klubovi, koji su iskorisceni u politicke svrhe, dostave odluke svojih predsednistava, posto je veliki broj clanova predsednistava ovih klubova koji ne stoje iza pojedinacnih nepotpisanih saopstenja pojedinaca iz njihovih klubova.

6. Pozivam sve kosarkaske subjekte da se ukljuce u zastitu integriteta jugoslovenske kosarke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /