Ponedeljak, 9. jun 1997.

IZVESTAJ MEDJUNARODNE RADNE GRUPE

Organizovana paljevina srpskih kuca u Drvaru

Pale, FoNet. - Paljevine srpskih kuca u Drvaru u noci izmedju 2. i 3. maja bila je unapred smisljena i precizno isplanirana, a odgovornost snose celnici sadasnje drvarske opstine, Hrvatsko vece odbrane (HVO), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), ocenila je u svom izvestaju Medjunarodna krizna grupa (MKG). Kako je juce prenela Srna, u izvestaju MKG od 6. juna navodi se da je, osim 25 spaljenih kuca, jos 50-ak objekata - kuca, pratecih objekata i stala - bilo pripremljeno za paljevinu.

Do podmetanja pozara doslo je nakon sto je medjunarodna delegacija, na celu sa posrednikom za Federaciju BiH Kristijanom Svarcom Silingom, razgovarala sa lokalnim hrvatskim vlastima i ostalim medjunarodnim agencijama o povratku raseljenih Srba, koji su u Drvaru pre rata cinili 97 odsto stanovnika. Slicna situacija bila je i kada su raseljeni Srbi pokusali u oktobru 1996. godine da posete svoje domove u Drvaru - tada je u gradu spaljeno oko 35 kuca - podseca MKG. Spaljene kuce unistavane su na slican nacin: na svima je bio skinut deo crepova sa krova, kako bi se omogucio laksi pristup kiseoniku i stvorio prostor za rasplamsavanje vatre. Iz istog razloga prozori i vrata su bili skinuti, a prostor ispod krova punjen zapaljivim materijalima.

MKG ukazuje i na lica koja su odgovorna za paljevine, pre svega na Draga Tokmaciju, predsednika mesnog ogranka HDZ, zamenika gradonacelnika, clana kantonalne Skupstine i Doma naroda BiH, koji, zajedno sa jos 13 clanova Opstinskog komiteta HDZ, ima kontrolu nad Drvarom, ukljucujuci policiju i HVO. Opstinski komitet HDZ 27. marta 1997. godine je usvojio odluku 199/97, kojom se zabranjuje Srbima da ostanu u Drvaru vise od 24 casa, podseca MKG.

Na listi se pominje i ime Bora Malbasica, gradonacelnika i prvog na listi HDZ za opstinske izbore.

Medju krivcima za unistavanje srpske imovine i sprecavanje povratka izbeglica u Drvar je naveden i HVO.

Predstavnici medjunarodnih agencija u Drvaru navode sledece primere: Vojnici HVO su 22. oktobra 1996. godine sprecavali posetu raseljenih Srba Drvaru. Vojnici 1. brigade garde, obuceni u civilnu odecu, uoceni su u navodno spontanoj masi koja se okupila kako bi sprecila posetu. Uniformisano osoblje HVO je 7. maja 1997. primeceno kako prevozi gradjane do "spontanog skupa" da bi se sprecila jos jedna poseta Srba.

Veliku odgovornost snosi i HDZ, koja je pozivala Hrvate da se usele u srpske domove u Drvaru, a hrvatski mediji su objavljivali "izazivacke izjave", stoji u izvestaju MKG. Komandiri policijskih stanica u Drvaru - Zvonko Banovic, sef policije, Miroslav Frankic, sef odelenja za kriminal, i Zarko Sokcic, sef odelenja za antiteroristicka dela, takodje su optuzeni za ucesce u sprecavanju Srba da posete Drvar.

Upozorenje medjunarodne krizne grupe

Medjunarodna zajednica a narocito zemlje clanice Kontakt grupe - SAD, Britanija, Nemacka, Rusija i Francuska - moraju da izvrse maksimalan pritisak na Zagreb i vlasti bosanskih Hrvata, kako bi se sprecilo zlostavljanje srpskih izbeglica u Drvaru - smatra MKG. Ona zahteva i da se resi problem "paradrzavne tvorevine Herceg-Bosne". Odluka Izborne apelacione potkomisije da se skine jedan kandidat sa HDZ-ove liste za opstinske izbore bio je odvazan potez, ali, mozda, nece biti dovoljan da se sprece buduca dela vandalizma, upozorava se u izvestaju MKG.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /