Ponedeljak, 9. jun 1997.

HRVATSKI PREDSEDNICKI KANDIDAT VLADO GOTOVAC (HSLS) NA MITINGU U PULI POVREDJEN TEZE NEGO STO SE PRETPOSTAVLJALO

Napadac covek iz predsednickog obezbedjenja

"Sada imamo primer kako izgleda vojska o kojoj Tudjman govori kao o politicki i ideoloski cvrstoj armiji", izjavio Gotovac, za kojeg se tvrdi da bi se moga povuci iz kampanje

Zagreb, Beta, FoNet. - Napad na hrvatskog predsednickog kandidata Vladu Gotovca i tokom vikenda je bila u centru paznje hrvatske javnosti. Posle prve medicinske pomoci koja je Gotovcu ukazana u Puli, 67-godisnji opozicioni kandidat pregledan je u Zagrebu, gde je ustanovljeno da je ozleda teza, a potres mozga ozbiljniji nego sto se mislilo. Iako sluzbeni predstavnici Socijalno-liberalne stranke kazu da ce Gotovac nastaviti kampanju, ponesto smanjenog intenziteta, spekulise se da bi on cak mogao povuci kandidaturu.

ZDRAVKO TOMAC POD "KISOM" KAMENICA

Tudjman mozda jedini kandidat

I drugi opozicioni kandidat Zdravko Tomac je pre nekoliko dana napadnut kamenjem kod Zadra, a juce je bacen kamen na njegov kombi razbio prednje staklo i umalo izazvao tesku nesrecu.

Tomac je predlozio da se izbori odgode ako Gotovac ne bude mogao da nastavi kampanju. No, u kuloarima se prica da bi i Gotovac i Tomac mogli odustati od kandidature, cime bi Tudjman ostao jedini kandidat kao recimo u Severnoj Koreji, pa bi to potpuno srusilo ionako sve slabiju medjunarodnu reputaciju Hrvatske.

Predsednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Vlado Gotovac, posle napada izjavio je da se "sada vidi cemu ta vojska sluzi". "Ako se jedan mladi covek od 25 godina (Tomislav Brzovic) ovako ponasa onda je ocito da ga je krug oko njega to naucio. Ako on smatra da se u ovakvim prilikama, na ovaj nacin, moze obracunavati sa ljudima koji ne misle kao on, to je znak da netrpeljivost usadjena u njemu, i da je to program", rekao je Gotovac.

"Sada imamo primer kako izgleda vojska o kojoj Tudjman govori kao o politicki i ideoloski cvrstoj armiji". "Ovaj dogadjaj pokazuje da je situacija opasnija nego sto smo pretpostavljali govoreci o tome sto se dogadja", rekao je on. Sasvim je drugo pitanje sto taj mladic uzvikuje: "Zivio Ante Pavelic. Mi smo ustase. Sve cemo vas pobiti", rekao je Gotovac, i dodao da to dokazuje "u kakvim se formulacijama taj politicki odgoj odvija".

U emisiji HTV "Motrista", potpredsednik HSLS Zlatko Kramaric je izjavio da je napadac pripadnik Prve gardijske jedinice, koja je zaduzena za bezbednost hrvatskog predsednika Franje Tudjmana. On je rekao da se nakon napada na Gotovca postavlja pitanje ko cuva predsednika Tudjmana i ko je odgovoran za selekciju kadrova u Gardijskoj jedinici i njihovo obucavanje.

Prema njegovim recima, napad na Gotovca predstavlja posledicu atmosfere stvorene izmedju ostalog i putem Hrvatske televizije u kojoj su opozicija i njeni kandidati satanizovani i proglaseni neprijateljima Hrvatske, "pa je napad na predsednicke kandidate logicna posledica takve atmosfere".

OSUDA SAD

Zagreb, za sada, nije pod sumnjom

Vasington, FoNet. - SAD su ostro osudile nasilje do kojeg je doslo u kampanji za predsednicke izbore u Hrvatskoj i jasno stavile do znanja da ocekuju da Zagreb ucini sve kako bi kampanja protekla u redu i miru, javlja Rojter. Stejt dipartment je povodom toga izdao ostro saopstenje.

"SAD osudjuju akte nasilja koji prete da ugroze ono za sta se verovalo da ce biti slobodni i posteni izbori" izjavio je predstavnik Stejt dipartmenta Nikolas Berns i dodao da za sada ne moze povezati incidente sa vladom u Zagrebu. SAD su takodje zatrazile da istraga bude efikasna, posto moze doci i do ponovljenog nasilja ako odnos vlasti prema incidentima bude neodgovarajuci.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /