Ponedeljak, 9. jun 1997.

CRNOGORSKA OPOZICIJA O MILOSEVICEVOJ KANDIDATURI I ZAHTEVU ZA PROMJENU USTAVA SRJ

Ucvrscivanje apsolutisticke vlasti

Slavko Perovic: "Onamo gdje je Milosevic, tu je moc, bez obzira na normativne odore." Dragan Soc: "Ne moze Crna Gora dozvoliti da pristane na promjene Ustava." Zarko Rakcevic: "Kandidatura Milosevica ne bi smjela, i ne moze biti samo stvar DPS"...

Podgorica. - "Milosevicev potez vidim kao jos jedan u citavom nizu poteza kojima je on zamajavao, kako domacu tako i medjunarodnu, politicku javnost, kupujuci tako vrijeme za sebe i odrzavajuci, gotovo neokrnjen, stepen svoje fakticke moci. No, kako god bude, na svim demokratskim snagama je da sto hitnije konstituisu demokratsku infrastrukturu u Crnoj Gori", izjavio je predsjednik Liberalnog saveza i jedan od lidera koalicije "Narodna sloga", Slavko Perovic. U anketi koju je sprovela "Pobjeda" medju prvacima parlamentarnih opozicionih partija, gospodin Perovic je konstatovao i to da je moc "onamo gdje je Milosevic, bez obzira na normativne odore".

Isticuci da njegova stranka nece podrzati nikakve promjene ustava "koje nijesu izraz demokratskog konsenzusa svih relevantnih politickih snaga, i koje nijesu proizvod ustavotvorne skupstine", potpredsjednik Narodne stranke dr Novaka Kilibarde, gospodin Dragan Soc je konstatovao sljedece: "Najavljene promjene saveznog Ustava nijesu nikakva afirmacija SRJ, kako se tvrdi vec pokusaj da se produzi i ucvrsti apsolutisticka vlast Slobodana Milosevica.

Napominjuci da Crna Gora gubi svaku mogucnost da utice na izbor predsjednika savezne drzave ukoliko se usvoje najavljene promjene Ustava, Soc upozorava da "ne moze Crna Gora dozvoliti da pristane na promjene Ustava da bi se zadovoljile diktatorske ambicije jednog covjeka".

Potpredsjednik Bojoviceve Narodne stranke, dr Novica Stanic istice da "ovoj zemlji nije dovoljno promijeniti dva clana Ustava, vec donijeti novi Utav". To moze, podsjeca on, samo da ucini ustavotvorna skupstina, izabrana na demokratskim ibzorima. Staniceva stranka, podvuceno je u izjavi, nece podrzati Milosevicevu kandidaturu i zahtjev za promjenama dva clana Ustava SRJ.

"Crna Gora ce odnosom prema kandidaturi Milosevica za predsjednika SRJ izabrati svoj put. Odluka ima dalekosezne posljedice - ili kontinuitet zabluda, prevara, samounistenja, propadanja i nastavak izolacionisticke politike lazne ljevice, ili konacno i neopozivo, a prijeko potrebno i ljekovito NE i DOSTA", kaze Zarko Rakcevic, predsjednik SDP CG. Za Rakcevica "kandidatura Milosevica ne bi smjela i ne moze biti samo stvar DPS, pa ni one struje u DPS-u koja sebe prepoznaje kao reformsku".

Procjenjujuci da ce crnogorska vlast podrzati Milosevicevu kandidaturu, lider Demokratske unije Albanaca, Ferhat Dinosa veli da ce Milosevic i postati predsjednik SRJ ako je odlucio da se kandiduje. "Sta bi to znacilo za sve nas, ostaje da se vidi", kaze on, napominjuci, pri tom; "Moguce da g. Milosevic zasluzuje da nas vodi u balkansku buducnost".

Predsjednik Demokratskog saveza u CG, Mehmet Bardhi, kaze da njegova partija i Albanci u Crnoj Gori imaju "puno razloga za zabrinutost i nepovjerenje" nakon objelodanjivanja Miloseviceve kandidature. Za Milosevica on kaze da je "poslovodja svih nemilih i tragicnih dogadjaja na prostorima bivse Jugoslavije"

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /