Ponedeljak, 9. jun 1997.

DR BLAGOTA MITRIC, PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA CRNE GORE

Sindrom vecite vlasti

Podgorica. - Komentarisuci inicijativu SPS za promjenu Ustava SRJ, dr Blagota Mitric, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore tvrdi da bi se ona odrazila i na sadasnju poziciju savezne Skupstine.

"Promjena clana 97. i 98. ne znaci samo promjenu nacina izbora predsjednika Republike vec veoma utice i na neke druge drzavne organe, a narocito na polozaj i nadleznost Vijeca republika" - kaze u razgovoru za "Pobjedu" dr Mitric i konstatuje da bi pomenute promjene "imperativno zahtijevale promjenu jos nekih clanova Ustava koji se odnose na konstituisanje i nadleznosti vijeca republika", a izazvale bi i "nuzne promjene nekih clanova Ustava federalnih jedinica".

On naglasava da bi "promjene polozaja i ustavne nadleznosti Vijeca republika u saveznoj Skupstini veoma ugrozile ustavni princip ravnopravnosti federalnih jedinica u sistemu vlasti".

Dr Mitric postavlja i, kako kaze "jedno veoma ozbiljno teoretsko i prakticno pitanje", a to je da li bi kandidat za predsjednika SRJ iz Crne Gore ikada mogao dobiti povjerenje biraca savezne drzave, s obzirom na ogromnu vecinu birackog tijela Srbije u odnosu na Crnu Goru.

"Moram reci da je koncipiranje jednog segmenta u jednom ozbiljnom ustavu, jedne ozbiljne drzave, na ovakav nacin, i to od strane istih ljudi koji su radili taj Ustav i koji sada predlazu njegove promjene, sa politickog stanovista neozbiljno, a sa pravnog nedopustivo" - naglasava predsjednik Ustavnog suda Crne Gore.

On strahuje da u nasoj svijesti jos uvijek ostaje "sindrom vjecite vlasti" i da se od toga mozda zadugo necemo oporaviti, za razliku od drugih demokratskih drzava u kojima jedan Dzon Mejdzor ide za sportskog komentatora "Kriketa", a jedan bivsi predsjednik jedne velike drzave da gaji kikiriki.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /