Cetvrtak, 12. jun 1997.

DZORDZ SOROS RAZGOVARAO SA GRADONACELNIKOM BEOGRADA ZORANOM DJINDJICEM

Podrska nezavisnim medijima - podrska SRJ

Gradonacelnik dao skicu Jugoslavije koja je ohrabrujuca jer je postavio liniju izmedju proslosti i buducnosti, reka je Soros

Najavljeni novi zajednicki projekti:
DZordz Soros i Zoran Djindjic

Beograd. - Uloga gradonacelnika Beograda i lokalnih skupstina je veoma vazna za razvoj demokratizacije. Demokratska vlast otvara sire mogucnost za saradnju sa Fondom za otvoreno drustvo, izjavio je novinarima Dzordz Soros, osnivac Fonda, pred jucerasnji susret sa gradonacelnikom Beograda Zoranom Djindjicem. Podsecajuci da Skupstina grada i Fond vec realizuju zajednicki program za deciju zdravstvenu zastitu, Soros je najavio i novi zajednicki projekat koji je nazvao "obukom organa lokalne vlasti", dodajuci da je to veoma vazno jer je "uloga lokalnih vlasti u demokratiji jako vazna".

Gradonacelnik Djindjic je izrazio nadu da ce se saradnja Beograda i Fonda za otvoreno drustvo prosiriti, te da ce se pronaci jos neki projekat u kojem Fond moze da pomogne. Grad ce, najavio je, pruziti organizacione usluge za takve projekte.

- U Jugoslaviji sam poslednji put bio 1990. godine. Tada je ova zemlja dozivela vrhunac ekonomske reforme i bila u boljoj poziciji nego Poljska. Danas, te dve zemlje vise se ne mogu ni porediti, jer je Poljska znatno uznapredovala. To je ono sto me cini nesrecnim - naglasio je Soros.

Upitan sta misli o slobodnim medijima, Soros je rekao: "Mi podrzavamo nezavisne medije i pokusavamo da poboljsamo profesionalne standarde. To cinimo zato sto drzavna kontrola medija sprecava objektivno informisanje i ne dozvoljava nezavisnim medijima da funkcionisu".

- Podrska nezavisnim medijima je podrska Jugoslaviji. Zadovoljan sam sto se situacija nezavisnih medija u poslednje vreme poboljsava i nadam se da ce to biti trajno, rekao je Soros. Imamo snaznu zelju da pomognemo Jugoslaviji zato sto hocemo da se vrati u Medjunarodnu zajednicu. Zoran Djindjic me je zamolio da pomognemo na svaki nacin kako bi se postigao cilj, odnosno demokratizacija u zemlji - rekao je Soros.

- Zoran Djindjic je dao skicu Jugoslavije koja je ohrabrujuca, jer je postavio liniju izmedju proslosti i buducnosti. Ova zemlja treba da nadje put za ulazak u modernizaciju - zakljucio je Dzordz Soros, osnivac Fonda za otvoreno drustvo.

T. Pekic

DZORDZ SOROS O RAZGOVORU SA MILANOM MILUTINOVICEM

Opasna iluzija vlasti u Beogradu

Ovdasnji rezim ocekuje da medjunarodna zajednica zaboravi na uslove koje je postavila Jugoslaviji

Beograd, FoNet. - Americki biznismen i predsednik Fonda za otvoreno drustvo Dzordz Soros izjavio je juce da je, prilikom razgovora sa jugoslovenskim sefom diplomatije Milanom Milutinovicem, stekao "tuzan utisak da ovdasnji rezim ocekuje da medjunarodna zajednica zaboravi na uslove koje je postavila Jugoslaviji". "Ja mislim da je to veoma opasna iluzija", rekao je Soros na improvizovanoj konferenciji za novinare odrzanoj u Skupstini Beograda po zavrsetku razgovora sa gradonacelnikom Zoranom Djindjicem.

Osvrcuci se na susret sa Milutinovicem, Soros je istakao da je najvise reci bilo o spoljnom zidu sankcija i uslovima koje Jugoslavija treba da ispuni da bi on bio podignut. U tom kontekstu, kako je rekao, razgovarali su o ratnim zlocinima i problemu Kosova. "On (Milutinovic) me je zamolio da pomognem na svaki nacin da se postigne taj cilj (skidanje sankcija)", rekao je Soros, dodajuci da njegova fondacija vec radi na tome. Po njegovom misljenju tri su glavna uslova cije je ispunjenje neophodno da bi se Jugoslavija vratila u medjunarodnu zajednicu: saradnja sa haskim Tribunalom, resenje problema Kosova i demokratizacija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /