Sreda, 18. jun 1997.

SVETSKA ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVACA TRAZI INTERVENCIJU OD PREDSEDNIKA VLADE SRBIJE

Osigurajte da se ponisti nametnuta poreska kazna

Nepravedno i svojevoljno nametanje poreza nezavisnim medijima je direktan napad na slobodu stampe i prava gradjana da "traze, dobiju i podele informacije", sto je garantovano clanom 19 Opste deklaracije o vladinim pravima

Povodom pokusaja finansijskog gusenja "Nase Borbe", Svetska asocijacija novinskih izdavaca (FIEJ) juce je uputila pismo predsedniku vlade Srbije Mirku Marjanovicu. Pismo, koje je potpisao Haim Sirocki, predsednik ove asocijacije, objavljujemo u celini:

"Vasa ekselencijo,

U ime Svetske asocijacije novinskih izdavaca (FIEJ), koja predstavlja 15.000 novina sa pet kontinenata, pisem vam kako bih ostro osudio odluku sluzbe javnih prihoda da nametne nepostojeci porez preduzecu 'Fininvest', izdavacu nezavisnih novina 'Nasa Borba'.

Prema nasim informacijama, 'Fininvestu' je 11. juna, nakon inspekcije finansijskih sluzbenika, naredjeno da u roku od tri dana na ime poreza plati 436,368 dinara. Izdavac je od pocetka godine vec platio 341.000 dinara poreza na promet i 379.000 dinara poreza na dohodak od autorskih honorara i na licne dohotke.

Ovaj zahtev ne samo da se oglusio o odredjene proceduralne propise i dokaze da je 'Fininvest' vec platio porez, vec je i u suprotnosti sa nalazima poreskih inspektora koji su posetili sluzbene prostorije lista.

Prema nasem saznanju, poreski sluzbenici su u poslednjih 36 meseci posetili 'Nasu Borbu' sest puta i ni u jednoj prilici nisu bile otkrivene ozbiljne finansijske nepravilnosti. Ove posete su daleko cesce u 'Nasoj Borbi' nego u drugim novinama, koje su manje kriticki raspolozene, i predstavljaju metode zastrasivanja.

Takodje, sa velikom zabrinutoscu primecujemo da je odluka poreskih vlasti usledila samo nekoliko dana nakon sto je 'Nasa Borba' u Amsterdamu dobila nagradu FIEJ 'Zlatno pero slobode' za 1997. godinu. Svetska asocijacija novinskih izdavaca je u obrazlozenju nagrade navela da su zaposleni u 'Nasoj Borbi' pokazali "primeran otpor lazima, dezinformacijama i mrznji. U nastojanju da podrze najuzviseniju misiju novinarstva - traganje za istinom - oni predstavljaju inspiraciju za novinare i izdavace svuda u svetu. Izgleda da se njihova borba protiv neslobode nastavlja.

Nepravedno i svojevoljno nametanje poreza nezavisnim medijima je direktan napad na slobodu stampe i prava gradjana da 'traze, dobiju i podele informacije', sto je garantovano clanom 19 Opste deklaracije o ljudskim pravima.

Mi zbog toga od vas, uz postovanje, trazimo da osigurate da ova kaznena poreska naredba bude ponistena i da se u finansijskom, kao i u svim drugim pitanjima, prema 'Nasoj Borbi' postupa potpuno isto kao i prema svim drugim novinama.

Haim Sirocki, predsednik "

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /