Sreda, 18. jun 1997.

Ministar za "zici"

Olga Nikolic

Kad je nakon smene kolege Dragoslava Mladenovica profesor Beogradskog univerziteta Jovo Todorovic prihvatio da sedne u upraznjenu fotelju ministra prosvete, morao je znati da je dobio "vruc krompir" u ruke i s njim nezahvalnu duznost na celu sektora koji je kipeo od nezadovoljstva.Trebalo je tada zaista stisnuti petlju i latiti se golemog posla kako bi se zaveo red u kuci ciji stanari su, svako za sebe i nikad zajedno, trazili da im rezimlije konacno udele onaj deo budzetskog kolaca koji im stalno izmice iz dzepa, a pripada im po Zakonu i odlukama koje je vlast sama donela. Para, pokazalo se, nije bilo ni tada, a nema ih ni danas, nekoliko meseci posle (neslavne) primopredaje duznosti.

"Osecam se tako malecak na funkciji koju je imao jedan Dositej Obradovic", kazao je iskreno dr Todorovic pri prvom susretu sa odabranom grupom novinara, ali uprkos tom pocetnom osecanju inferiornosti, novoimenovanom ministru nije nedostajala cvrstina uverenja u bolju buducnost, jer je za tu lepsu viziju garantovala Vlada i njen premijer. Prva faza bezrezervnog poverenja ipak se brzo rasprsila kao mehur sapunice kad je postalo vise nego jasno da presipanjem iz "supljeg u prazno" niko nije napunio bure. Posle pukog prenosenja stavova iz Nemanjine 11, ministrove transmisione prenose poceli su da prekidaju vapaji kojima se insistiralo na razumevanju teske situacije u kojoj se nasla "Vlada na zici".

Poslednjih dana kao da se covek broj jedan u prosveti ponovo nasao u cudu, jer se u najnovijim istupima cuje ton licnosti koja se pravda - on sada govori jezikom osobe koja pripada univerzitetu - trenutno, kaze, radi ministarski posao, a u opisu radnog mesta stoji mu da je zaduzen za menadzment i organizaciju, a ne za namicanje para.

Ako neko ko je ministar pocinje bez okolisenja javno da govori kako je nemocan da bilo sta uradi jer je van "price" onih koji odlucuju, moze se postaviti samo jedno pitanje: Sta ce ljudima zaposlenim na univerzitetu, visim, osnovnim i srednjim skolama - uopste resorni ministar? Portparol JUL-a mr Ivan Markovic nedavno je javno zatrazio smenu ministara prosvete, zdravstva i jos nekih, jer je smatrao da su zbog haosa koji vladi u njihovim resorima dokazali kako su nekompetentne osobe - ali je i sam nagraisao, jer je, izgleda, prerano "kukuriknuo". U medjuvremenu je i dr Todorovic poceo da potencira cinjenicu da je krivac za kolaps u prosveti na drugoj, poznatijoj adresi, bas kao sto je to uoci odlaska iz Ministarstva radio i dr Dragoslav Mladenovic. Nije li to pouzdan signal da je i aktuelni ministar prosvete predosetio sta mu se sprema iz rezimske kuhinje njegovih partijskih drugova?

Ako kojim slucajem mesto ministra prosvete uskoro i bude upraznjeno, sva je prilika da od toga zaposleni u svim obrazovnim nivoima nece imati mnogo vajde. U glavama koje malo duze pamte jos su sveze uspomene na likove i dela prethodnika aktuelnog coveka NO 1.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /