Sreda, 18. jun 1997.

Zasto se On plasi

Izabela Kisic

"Svinja, kad se kolje, skici pola sata. To su jezivi krici. Doktori kazu da covek kada se prekolje, a klali su ih bogami dosta, uz neopisive urlike umire dva sata. A kada neko zakolje drzavu, kao sto je to uradio predsednik Slobodan Milosevic, onda to traje deset godina".

Nekoliko trenutaka, posto je ovo izgovorio u prisustvu novinara i "Miloseviceve straze" ispred zgrade Predsednistva Srbije, mutimedijalni umetnik Miroslav Nune Popovic je uhapsen. Na nekoliko sati je nestao, onako kako se nestaje u latinoamerickim diktaturama - jednostavno u gradskom SUP (oni koji su ga odveli) cas su govorili da je tu, cas to poricali.

Slobodan Milosevic, predsednik, se izgleda preplasio jednog mladog umetnika koji je samo zeleo da mu pokloni zaklano prase s pismom u njusci - porukom za Njega.

"Predsednikova policija" je hapsila umetnicku grupu "Magnet", ciji je Popovic jedan od osnivaca, i pre nesto vise od godinu dana - i tada je prekinula izvodjenje njihovog umetnickog projekta. Milosevicu se onomad nije svidela maketa falusa na kojoj je bila nalepljena Njegova slika oko koje je u dionizijskom zanosu plesala umetnica na pocetku karijere, Jelena Marijanov.

"Magnetovci" su se tada uputili u antickoj povorci ka Milosevicu "kao jedinom stvaraocu u Srbiji koji ima moc da nesto uradi" s molbom da poboljsa status mladih umetnika u drustvu i paketom konkretnih predloga u vezi s tim. Umesto prijema kod "Stvaraoca" (kako su ga sami nazvali), mladi umetnici su dobili krivicnu prijavu za narusavanje javnog reda i mira, gde su, inace, svrstane prostitutke. Dakle, da je onda predsednik Milosevic primio umetnike i poslusao neki njihov savet, On bi za njih i dalje verovatno bio Stvaralac. Sada je, potvrdjeno, da je on nesto drugo.

Da li su za Predsednika nevini umetnici - huligani, a neizruceni evidentirani ratni zlocinci - zasticeni gradjani? Kome to Predsednik preti i cega se plasi?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /