Sreda, 18. jun 1997.

ZARKO JOKANOVIC O RAZLOZIMA ZBOG KOJIH JE NOVA DEMOKRATIJA PREDLOZILA SVOJ ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Vlada nije dobila prelaznu ocenu

Ovaj problem treba posmatrati mnogo sire, jer se ne radi samo o resavanju lokalne samouprave, nego organizaciji Srije kao celine. Vladin predlog, koncepcijski, nije prihvatljiv, jer ne ide u susret decentralizaciji, demokratizaciji i samostalnom finansiranju opstina

Od ukupno 225 clanova, koliko sadrzi Vladin Predlog zakona o lokalnoj samoupravi, Nova demokratija je imala primedbe na preko 120 njih. Amandmanima, kako u razgovoru za "Nasu Borbu", kaze predsednik poslanickog kluba Nove demokratije u republickoj Skupstini, Zarko Jokanovic, Vladin predlog, jednostavno, nije mogao da se poboljsa, pa je ova stranka pripremila, i Skupstini predala, svoj Predlog zakona.

- Lokalna samouprava je jedno od temeljnih opredeljenja Nove demokratije. Ovaj problem treba posmatrati mnogo sire, jer se ne radi samo o resavanju lokalne samouprave, nego organizaciji Srbije kao celine. Nase osnovno opredeljenje ide ka decentralizaciji i regionalizaciji, kako bi gradjani mogli da, na najkvalitetniji nacin, resavaju svoje probleme - kaze Jokanovic. Vlada, prema njegovom misljenju, svojim predlogom nije ucinila neki znacajniji korak napred. ND je ocenila da taj predlog koncepcijski nije prihvatljiv, posto ne obezbedjuje potrebni stepen demokraticnosti.

Sve je vec izmisljeno

Predlog ND, obrazlaze Jokanovic, pociva na evropskoj Povelji o lokalnoj samoupravi i Povelji o regionalizmu. Nema potrebe da se "izmislja topla voda", vec nasim uslovima treba prilagoditi resenja koja su u svetu dala dobre rezultate. Predlog Nove demokratije predvidja neka nova resenja kao sto je uvodjenje regiona. Drugo, bitno se prosiruju nadleznosti svih jedinica lokalne samouprave - opstina, gradova i regiona. ND se zalaze za donosenje posebnog zakona o glavnom gradu, posto, kako kaze Jokanovic, Beograd, kao centar Republike i federacije, ipak, ne moze da se stavi u isti kos sa ostalim gradovima. Predlog Nove demokratije se od Vladinog bitno razlikuje i po tome sto za opstine predvidja mnogo siri izvor prihoda, vecu autonomnost u finansiranju i vece ucesce jedinica lokalne samouprave u neposrednim prihodima Republike. "Time se one finansijski snaze i omogucuje njihova samostalnost, kako bi mogle da izvrsavaju svoje obaveze koje su, prema nasem predlogu, mnogo sire od postojecih", kaze Jokanovic.

ND predlaze da se odbornici biraju na neposrednim izborima u jednokruznom vecinskom sistemu, a za regione se predlaze proporcionalni sistem, pri cemu bi region bio jedna izborna jedinica sto je, prema Jokanovicu, najpravednija ideja. Bitna novina je i predlog da se uvedu opstinska i gradska policija, koje bi se starale o javnom redu i bezbednosti u opstini, o regulisanju lokalnog saobracaja, zastiti lokalnih i individualnih prava gradjana, samostalnih organizacija i ustanova, imovine i objekata kojim upravlja opstina. "Time dolazimo do ostvarivanja ideje o ulicnim pozornicima, kao cuvarima javnog reda i mira u odredjenim kvartovima", tvrdi Jokanovic.

Necemo glasati za predlog Vlade

- Sasvim je sigurno da necemo glasati za predlog Vlade. Glasacemo za svoj predlog, jer on predvidja mnogo bolja i kvalitetnija resenja. Glasovi Nove demokratije, medjutim, nece biti presudni, jer ne verujem da ce kvorum da bude problem. To sto smo mi usli u Vladu, ne znaci da smo se obavezali da imamo isto misljenje sa koalicionim partnerima po svakom pitanju, pogotovo ne o pitanjima koja zadiru u osnovna programska opredeljenja Nove demokratije - kaze Zarko Jokanovic.

Takodje, ne veruje, da u izbornom savezu SPS-JUL-ND, neka od njih zeli da gusi programska opredeljenja drugih stranaka. Jokanovic tvrdi da ND nece odustati od svojih osnovnih programskih opredeljenja - lokalne samouprave, privatizacije, reformi, evropskih integracija, slobode medija, izbornih uslova...

Bolje gradska nego parapolicija

Predlog ND o lokalnoj samoupravi samo otvara tu mogucnost, dok bi odnosi izmedju te policije i Ministarstva unutrasnjih poslova morali da se regulisu posebnim zakonom.

"Bolje je da postoji opstinska i gradska policija, nego da pojedini predsednici opstina formiraju neke svoje bahate paradrzavne i parapolicijske snage koje, po nekom njihovom zamisljenom primitivnom shvatanju prava, pravdu dele tako sto tuku stanovnike na teritoriji te opstine. Takav slucaj smo nedavno imali na Surcinu", opominje Jokanovic.

Novina je i predlog da se na teritorijama pokrajina, u regionima gde vise od jedne trecine stanovnistva cine nacionalne manjine, formiraju skupstine sa dva veca - gradjana i nacionalnosti. Predlaze se i jacanje opstinske administracije koja bi morala da bude profesionalna i efikasna. "Time bi se izbegli potresi pri svakoj promeni vlasti na lokalnom nivou. Potrebno je da se uvodi i funkcija nacelnika opstinske uprave, koji ce da obezbedjuje tu profesionalnost kako ne bi, opet, dosli u situaciju da prvi posao novih gradskih vlasti bude razracunavanje sa salterskim radnicima, sekretaricama, portirima...", kaze Jokanovic.

Funkcija odbornika bila bi inkompatibilna sa funkcijom odbornika ili poslanika u nekoj drugoj skupstini, a ne bi mogao da bude profesionalno zaposlen u opstinskoj upravi, profesionalni vojnik ili policajac, carinik, sudija ili javni tuzilac. Ne bi mogao, prema Jokanovicevim recima, ni da stupi u poslovne odnose sa opstinom, niti da vrsi usluge za njen racun, kako bi se izbegle mnoge mahinacije i malverzacije. Osnovni posao trebalo bi da mu bude bavljenje lokalnim problemima.

"Do sada smo imali vrlo losa iskustva sa predsednicima opstina, koji su istovremeno i lideri stranaka. Zauzeli su ta mesta, a najmanje se bave tim pitanjima, pa im to sluzi za politikantska obracunavanja sa neistomisljenicima. To je vulgarizacija opstinske funkcije, sto nikako nije u interesu gradjana. Ukoliko se predsednik opstine bavi stranackom politikom na visokom nivou - raspravlja o spoljnjem zidu sankcija, izborima u Zimbabveu, odnosima izmedju Jeljcina i Klintona - sigurno je da ne moze da zadovolji interese gradjana", navodi predsednik poslanickog kluba Nove demokratije.

Predlog ND predvidja i mogucnost da lokalne jedinice, preko sudova, zastite svoja prava. U slucaju potrebe mogu da se zale Vrhovnom i Ustavnom sudu i da traze njihovo tumacenje, a u nekim slucajevima, neka od tih pitanja mogu da se nadju i na dnevnom redu Skupstine.

Resenja za uzor

Da bi se predlog Nove demokratije nasao na dnevnom redu Skupstine, potrebno je da ga predlozi Vlada, ili najmanje jedna trecina poslanika. Vlada ima svoj predlog, a ND ne moze da obezbedi potpise 83 poslanika, pa se otvara pitanje nije li ovaj predlog koalicioni partner socijalista dao cisto radi zadovoljenja forme.

"To nije tacno. Nova demokratija je strpljiva stranka koja samo nudi najbolja resenja. O nasim predlozima hocemo da razgovaramo sa svim strankama. Da podsetim samo - Nova demokratija je, jos pre dve godine, prva dala predlog zakona za privatizaciju, sto su kasnije uradile i druge stranke. I Vlada je pripremila predlog o privatizaciji, u koji je, kako kazu nasi strucnjaci, ugradila oko 75 odsto resenja naseg predloga. Prvi smo ponudili i predlog zakona o finansiranju stranaka. Zastupnici nekih paranoicnih i ksenofobicnih opcija na pocetku su na noz docekali nasu inicijativu da se Jugoslavija prikljuci Programu "Partnerstvo za mir", a sada savezni ministar odbrane govori o tome da Jugoslavija treba da se prikljuci i Nato savezu", odgovara Jokanovic, uz opasku da je za njih bitno da - "za razliku od drugih stranaka koje znaju sta nece ali ne i sta hoce, i koje se protive svemu, a ne predlazu nista svoje" - nude svoja resenja.

Vladin Predlog zakona o lokalnoj samoupravi i zakonopisci nisu dobili prelaznu ocenu. "To je kao na pismenom iz srpskog jezika, kada se uceniku daje jedinica, uz komentar - "promasena tema". Vladin predlog ne ide u pravcu decentralizacije, demokratizacije, niti samostalnog finansiranja opstina", tvrdi Jokanovic. Moguce je, prema njegovom misljenju, da ce neke predloge ND Vlada da ugradi u svoj Predlog, ali to nije dovoljno. "Kad-tad, Vlada i svi ostali relevantni faktori morace da idu u pravcu resenja koja je predlozila Nova demokratija. Pitanje je samo vremena kada ce se to dogoditi", zakljucuje Jokanovic.

Bahri Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /