Sreda, 18. jun 1997.

POVODOM OTVORENOG PISMA DELA CLANSTVA SPO IZ VRANJA VUKU DRASKOVICU

Ko je zapalio fitilj razdora?

"Pismo nije potpisalo 98, vec 28 clanova SPO koji ne znaju za odluku da u izbornoj godini nema ni redovnih ni vanrednih skupstina", kaze predsednik OO SPO Jovanka Mihajlovic. "Opozicija u Vranju nije vise beznacajna snaga, pa je treba posvadjati i razjediniti", komentarise predsednik OO SPO za Pcinjski okrug Sreten Nesic

Visemesecna verbalna prepucavanja izmedju najuzeg rukovodstva Opstinskog i Okruznog odbora Srpskog pokreta obnove u Vranju svoj legitimitet u javnosti dobila su objavljivanjem "otvorenog pisma Vuku Draskovicu 98 clanova ove stranke" sa juga Srbije. U tom pismu, koje je objavio i nas list, njegovi potpisnici se zale predsedniku SPO na poteze koje "mimo clanstva" povlace predsednik Opstinskog odbora Jovanka Mihajlovic i bivsi savezni poslanik, a sada predsednik Okruznog odbora advokat Sreten Nesic. Oni kao problem apostrofiraju "visegodisnje nezakazivanje Skupstine stranke uprkos insistiranju vecine clanstva", rad odbora "iza zatvorenih vrata" i, kao "vrhunac samovolje", navode "zatvaranje kluba SPO u Vranju 2. juna".

Uprkos ostro intoniranom tonu, otvoreno pismo kao da nije iznenadilo rukovodstvo ove opozicione stranke. Prekjuce je odrzana sednica Opstinskog i Okruznog odbora na kojoj se najvise raspravljalo o javnom obracanju nezadovoljnih clanova stranke. U razgovoru sa novinarom "Nase Borbe", predsednik OO SPO profesor Jovanka Mihajlovic odmah je naglasila da otvoreno pismo "nije potpisalo 98, vec samo 28 clanova stranke, sto je minoran broj u odnosu na celokupno clanstvo koje SPO ima u Vranju".

To se od njih ocekivalo

U Okruznom odboru SPS nisu bili raspolozeni da komentarisu dogadjanja u SPO, jer je to "stvar koja je iz ove stranke i mogla ocekivati". "Mi imamo preca posla, a oni nek nastave da dokazuju ovome narodu kako su malo sposobni da se medjusobno organizuju, a kamoli da sutra preuzmu valst", kaze izvor "Nase Borbe" iz Okrusnog odbora SPS Pcinjskog okruga.

Na optuzbu da su odluke u OO SPO donosene "bez konsultovanja sa clanstvom" ona odgovara: "Po vazecem statutu mi nismo u obavezi da se za svaku odluku koju donosimo konsultujemo sa svim clanovima SPO. To bi trebalo da znaju i potpisnici pisma". Sto se tice nezakazivanja Izborne skupstine (poslednja je odrzana pre cetiri godine, pa bi sada trebalo odrzati redovnu), gospodja Mihajlovic kaze: "U godini kada se odrzavaju izbori, bilo za republicki bilo za savezni parlament, ili predsednicki izbori u SPO, nema ni redovnih ni vanrednih skupstina. To je odluka Predsednistva SPO, jer se treba maksimalno posvetiti pripremi izbora.

"Predsednica OO SPO kaze da potpisnici pisma Vuku Draskovicu "ne poznaju stranacku proceduru kada tvrde da je ona, ili neko drugi, postavljao poslanicke, pa cak i odbornicke, kandidate, jer je sve radjeno u koordinaciji sa Predsednistvom stranke koje je i jedino merodavno da donosi konacne odluke pre svega o poslanickim kandidatima bilo za republicke, bilo za savezne izbore". U okviru prostorija Opstinskog i Okruznog odbora ove stranke u Vranju postoji i "cajna kuhinja", koju potpisnici pisma nazivaju "klubom SPO". Ta prostorija je zatvorena 2. juna, sto se rukovodstvu stranke u Vranju pripisuje kao "vrhunac samovolje".

Za sada bez iskljucenja

Na pitanje da li ce potpisnici pisma Vuku Draskovicu snositi nekakve partijske kazne, Jovanka Mihajlovic kaze: "O tome je rano govoriti, jer mi ne zelimo da donosimo odluke naprecac. Stvari treba detaljno ispitati i tek onda u dogovorima sa vrhom stranke doneti odredjene, pa i eventualne odluke o iskljucenjima".

- Tu su "efekti" pisma po sve nas najpogubniji, jer su se iz opstinskih vlasti odmah zainteresovali kakav je to klub i da li to mi imamo kafanu. Zbog takvih navoda iz pisma postoji opasnost da izgubimo tu, ali i prostoriju koja je bila namenjena Sretenu Nesicu dok je bio savezni poslanik, a koja sada predstavlja prostoriju Okruznog odbora - istice gospodja Mihajlovic, uz napomenu da su clanovi najuzeg rukovodstva na ovu temu vec imali razgovor sa predsednikom SO Vranje Stojadinom Stankovicem, nakon cega je postignut kompromis.

"Nasa obaveza je da izvrsimo kompletno sredjivanje ovih prostorija, ukljucujuci i krecenje unutra i spolja, zbog cega je i "cajna kuhinja" zatvorena 2. juna", kaze nasa sagovornica izrazavajuci cudjenje "za ciji to racun neki clanovi SPO zele da otmu prostorije ove stranke".

Sreten Nesic, predsednik Okruznog odbora SPO za Pcinjski okrug, u razgovoru za "Nasu Borbu" navodi da su potpisnici pisma manjina u SPO, te da se radi o clanovima stranke iz Vranja. "Jedna grupa unutar stranke vec duze vreme jedne smenjuje, druge postavlja, uclanjuje i isclanjuje po samo njima znanim pravilima, cineci to za kafanskim stolovima, pokusavajuci, na taj nacin, sasvim bespotrebno, da amortizuje rad celokupne stranke na ovim prostorima. Sve je to bespotrebno, ali cini mi se nimalo slucajno, jer su ovde pisma nezadovoljnika postala moda. Posle Demokratske stranke, to se desilo i nama".

Po Nesicevom misljenju to se moze tumaciti dvojako: "Opozicija u Vranju nije vise beznacajna snaga, pa je treba posvadjati i razjedinici" i "lose stanje u politici i privredi ovog kraja treba prebaciti na polje navodnog loseg stanja u SPO koji predstavlja ostrog kriticara ovdasnje vlasti". Za Nesica je sve ovo bespotrebno", pogotovu kada se ima u vidu "da u SPO svako ko hoce da radi ima prostora za aktivnost". "Mi smo opstinski odbor sa devet prosirili na 21 clana, a imamo i 10 komisija u kojima radi 80 clanova".

Draskovic nema komentar za javnost

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic nije zeleo da komentarise sukob u vranjskom odboru. "To cemo resavati u okviru stranke, necemo problem komentarisati za novine", kazao je Draskovic.

U nezvanicnom razgovoru za "Nasu Borbu" "nezadovoljni clanovi SPO" najavljuju svoje "nove aktivnosti", pa i odlazak licno "na noge" Vuku Draskovicu, ne mireci se sa sadasnjim stanjem u stranci. O tome ko je zapalio fitilj razdora u vranjskom SPO tek ce vreme pokazati. Ono sto je sada jasno to je da je neciji cilj postignut, a to je baviti se sobom po svaku cenu, dok socijalisti rade svoj posao.

Vojkan Ristic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /