Sreda, 18. jun 1997.

RATNI VOJNI INVALIDI SRBIJE, UCESNICI POSLEDNJEG RATA, PO DRUGI PUT PROTESTUJU

Poslednje upozorenje vlastima

Za 26. jun najavljen masovni skup u Beogradu ukoliko savezni i republicki predsednici i premijeri ne ispune njihove zahteve

"Nasa tragedija je i u tome sto niko od sinova ljudi na vlasti nije medju nama. Mozda tada predsednici i premijeri Jugoslavije i Srbije ne bi bili slepi i gluvi za nase nevolje. Odavde cemo otici ili u kovcegu ili sa njihovim potpisom da ce biti ispunjeni nasi zahtevi koje smo im uputili pre skoro tri meseca, posle naseg prvog protesta".

Ovim recima osmorica clanova Odbora za protest Udruzenja ratnih vojnih invalida Srbije, ucesnika poslednjeg rata koji drugi dan strajkuju gladju, najavljuje da ce ovaj njihov drugi protest biti i poslednji. Na njihova upozorenja da ce se na ovaj korak odluciti, koja su pre nekoliko dana prosledili na najvaznije adrese u zemlji i Republici, odgovorili su samo republicki ministar za rad, boracka i socijalna pitanja i sekretar kabineta predsednika Jugoslavije. U tim odgovorima od clanova Udruzenja se trazi "razumevanje i strpljenje".

Vrednost Marjanoviceve reci

Premijer Srbije Mirko Marjanovic je 23. marta, istog dana kada je odrzan prvi protest, primio delegaciju ratnih vojnih invalida i obecao im da ce uciniti sve da se ispune njihovi zahtevi. Naljutio se posle insistiranja clanova Odbora za protest da oni to "dobiju napismeno" i grubo im odgovorio "Kako to razgovarate sa mnom? Zna se koliko vredi premijerova rec". Od tada ni jedno od usmenih premijerovih obecanja nije ispunjeno. "Da li je to prava vrednost Marjanoviceve reci", pitaju clanovi Odbora za protest koji strajkuju gladju.

"Bili smo strpljivi sedam godina. Imali smo razumevanja za probleme drzave koja je pod sankcijama. Blokada je ukinuta, ali za nas je ostala. Stari zakon se ne postuje, novi se ne usvaja, devet meseci ne primamo pomoc iz republickog budzeta, nemamo pravo na prioritno zaposljavanje i resavanje stambenih problema kao ni na lecenje u vojno-medicinskim ustanovama i besplatna ortopedska pomagala. Da postoji dobra volja to bi brzo moglo da se resi jer nas ima oko 3.000 i isto toliko clanova porodica nasih saboraca. Na strajk gladju bili su spremni svi nasi clanovi ali smo odlucili da samo nas osmorica po drugi put svoje zivote dovedemo u pitanje", kaze Radisa Milivojevic, predsednik Odbora za protest.

Do 26. juna dat je "popravni rok" predsednicima i premijerima Jugoslavije i Srbije da prime njihove predstavnike, a ukoliko to ne ucine toga dana ratni vojni invalidi iz cele Srbije okupice se u Beogradu i od protesta nece odustati dok se ne resi njihov status.

M. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /