Sreda, 18. jun 1997.

SAVEZNOJ SKUPSTINI DOSTAVLJENI PREDLOZI IZMENA ZAKONA O PLATNOM PROMETU I OSNOVAMA PORESKOG SISTEMA

Uskladjivanje domacih sa svetskim propisima

Beograd. - Predlozi izmena zakona o osnovama poreskog sistema i platnom prometu dostavljeni su juce poslanicima Savezne skupstine. Oba zakonska predloga ce se naci na dnevnom redu predstojece sednice jugoslovenskog parlamenta, zakazane za 26. jun.

Osnovne promene koje se predlazu izmenama poreskog zakona su ujednacavanje domacih propisa sa prihvacenim standardima razvijene trzisne ekonomije, kao i ujednacavanje fiskalnih opterecenja "bitnih za funkcionisanje jedinstvenog jugoslovenskog trzista", kako se navodi u obrazlozenju vlade.

Zakon previdja uvodjene jedinstvene stope akciznih proizvoda, "kako bi se izbegli motivi za narusavanje jedinstvenog trzista" i onemogucio razvoj sive ekonomije. Stope za porez na promet trebalo bi, kako se navodi da ostanu na istom nivou za proizvode bitne za standard gradjana (osnovni poljoprivredni proizvodi, hrana, struja, ugalj, drvo, stampa, knjige, odeca i obuca, proizvodi za odrzavanje licne higijene i slicno) a za ostale proizvode porez bi trebalo da iznosi 20 odsto.

Oprema koja se uvozi po osnovu stranih uloga trebalo bi da bude oslobodjena od poreza, a na ostalu uvezenu opremu porez bi trebalo da iznosi 10 odsto, sto ce vaziti za citavu SRJ.

Zakonom o platnom prometu uvodi se obavezna multilateralna kompenzacija (obaveza medjusobnog prebijanja dugova) za sve imaoce racuna kod Narodne banke Jugoslavije i zadrzavaju neke od odredbi koje su vazile u vreme sankcija prema SRJ. Zadrzane su odredbe kojima se propisuje obaveza pravnih lica, radnji, preduzeca, PTT-a, drzavnih organa da primaju cekove gradjana i predvidjene kazne za vlasnika ranje ako ne primi cek ili izda nalog da se cek ne primi.

V.R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /