Sreda, 18. jun 1997.

MILO DJUKANOVIC U INTERVJUU LISTU "MOSKOVSKE NOVOSTI"

Crna Gora bi mogla biti lider SRJ

Pokusavamo da bacilom reformi inficiramo Srbiju, koja je u tome izgubila dosta vremena, izjavio crnogorski premijer za moskovski list

Moskva, Beta. - Predsednik vlade Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je za jucerasnje "Moskovske novosti" da izmedju Srbije i Crne Gore postoje sustinske razlike u shvatanju reformi i integracije SR Jugoslavije u svet.

"Mi pokusavamo da bacilom reformi inficiramo Srbiju koja je u tome izgubila dosta vremena. Crna Gora, zahvaljujuci kvalitetu svojih reformi, moze biti ne samo ravnopravni clan federacije, vec i njen lider", rekao je Djukanovic u intervjuu moskovskom listu.

"Vec cetiri godine Crna Gora daje federaciji vise nego sto od nje prima, sto se desava prvi put u njenoj istoriji", rekao je Djukanovic. On je priznao da u Crnoj Gori postoji siva ekonomija "ali ne vise nego u drugim zemljama u tranziciji".

Djukanovic je rekao da se sa predsednikom Crne Gore Momirom Bulatovicem ne slaze u shvatanju mesta Crne Gore u federaciji, i u shvatanju sistema vlasti. Tvrdnje rezimskih medija u Beogradu da je Bulatovic za, a on protiv Jugoslavije Djukanovic je ocenio kao "apsurd". "Obojica smo za Jugoslaviju, ali razlicito gledamo na prava Crne Gore u njoj", rekao je crnogorski premijer.

"Bulatovic smatra da nemam prava na takvu inicijativu, da se moramo sa vecim postovanjem odnositi prema Slobodanu Milosevicu. Ali takva pasivnost znaci bezrezervno prihvatanje Jugoslavije kakvu vide Srbija i Milosevic".

"Jugoslavija nije nas usud, nego osmisljen izbor. Ona treba da bude zemlja dubokih reformi otvorena prema svetu, i ako neko tome ne doprinosi, o tome treba govoriti", rekao je Djukanovic. On je rekao da se sa Bulatovicem razilazi i u pogledu shvatanja sistema vlasti, jer se licno zalaze za sistem podele vlasti, dok Bulatovic pokusava da "prigrabi tudja ovlascenja". Djukanovic je izjavio da se sa Milosevicem ne slaze oko koncepcije daljeg razvoja SRJ.

U najavi intervjua "Moskovske novosti" pisu da je Djukanovic "jedini politicar koji je posle zestoke kritike Milosevica uspeo da ostane u sedlu". "Bez obzira na sve napore Beograda, pozicije Djukanovica nisu oslabile vec ojacale, ali zato njegovi protivnici (ukljucujuci predsednika Bulatovica, koji je stao na stranu Milosevica), gube jedan oslonac za drugim", pisu "Moskovske novosti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /