Sreda, 18. jun 1997.

SAVEZNA VLADA PREDLAZE IZMENE ZAKONA O DEVIZNOM I SPOLJNOTRGOVINSKOM POSLOVANJU I NOVE PROPISE O CARINAMA

Od 1. avgusta bez uvozne takse i nove carine

Beograd, Beta. - Jugoslovenska vlada predlozila je Saveznoj skupstini izmene zakona o deviznom poslovanju, kojima se iz tog propisa brisu odredbe o funkcionisanju platnog prometa u vreme sankcija. U obrazlozenju predlozenih izmena navodi se da ce domace firme moci da drze svoje devize samo na racunima banaka koje su ovlascene za poslove sa inostranstvom, i koje, u skladu s tim, mogu imati devizne racune u stranim bankama.

I pored predlozenih izmena zakona, jugoslovenski gradjani moci ce iz SRJ da iznesu maksimum 1.000 nemackih maraka, osim u slucajevima sluzbenih putovanja, troskova lecenja, selidbi, skolarine i slicno.

Vlada je predlozila Skupstini i izmene zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju koje predvidjaju obavezno prijavljivanje spoljotrgovinskih poslova.

Savezna vlada je predlozila i da od 1. avgusta ove godine prestane da vazi Zakon o posebnoj taksi na uvezenu robu, jer bi ubuduce carinska stopa trebalo da bude jedini instrument zastite domace proizvodnje.

Novi carinski propisi, koje je vlada takodje dostavila Skupstini, treba da stupe na snagu 1. avgusta. Prema tom predlogu, carinske olaksice za uvoz sirovina, reprodukcionog materijala i rezervnih delova koji se ne proizvode u SRJ, bice ukinute. O svim tim predlozenim propisima poslanici Savezne skupstine izjasnice se na zasedanju zakazanom za 26. jun.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /