Sreda, 18. jun 1997.

TRIDESETSEDMI DAN GENERALNOG STRAJKA ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA

Uredba Vlade Srbije nije uplasila strajkace

Zdravstveni radnici u Beogradu juce na kratko blokirali ulice u blizini svojih ustanova. Protest se nastavlja uz postovanja "minimuma procesa rada"

Beograd. - Uredba Vlade Srbije kojom su poostreni kriterijumi minimuma procesa rada za vreme strajka, juce nije sprecila zdravstvene radnike da nastave sa svojim redovnim strajkackim aktivnostima. Zaposleni u Klinickom centru Srbije i juce su se u 10 casova okupili pred Upravnom zgradom i ponovo protestovali. Profesor Vasa Antunovic, medicinski direktor ove ustanove, nalozio je direktorima instituta i klinika da striktno postuju Uredbu republicke vlade. U njegovoj naredbi se doslovce kaze da direktori u roku od 24 casa moraju da odrede nacin organizovanja i sprovodjenja zdravstvene zastite u svojoj organizacionoj jedinici, kao i da su duzni da odrede "izvrsioce po radnim mestima ciji se poslovi moraju obavljati u vreme trajanja strajka".

Antunovic je upozorio zaposlene da Uredba predvidja i pokretanje postupka za utvrdjivanje povreda radnih obaveza prema radnicima koji ucestvuju u strajku suprotno Zakonu.

U Beogradu pocele isplate

Juce su u Beogradu krenule isplate drugog dela aprilske zarade. U toku prepodneva zarade jos nisu stigle do zaposlenih u Domu zdravlja Grocka, Apotekarske ustanove, svih zavoda i do zaposlenih u mladenovackim zdravstvenim ustanovama. Cetvrta rata razlike za uslove rada nikome u Beogradu jos nije isplacena.

Nakon kratkog protesta pred Upravnom zgradom, nekoliko desetina zaposlenih je krenulo ka Bulevaru JNA. Prema ranijem scenariju, deo ove ulice bio je pola sata blokiran. Dok su strajkaci Klinickog centra Srbije, kojih je iz casa u cas bilo sve vise, zvizdali i izvikivali parole, na bulevaru je vec bilo zaustavljeno desetak tramvaja i autobusa. Protest "belih mantila" juce je nakratko narusio pokusaj jednog nervoznog vozaca "reno-kampusa", koji je, po svaku cenu, hteo da prodje kroz masu zdravstvenih radnika. Nekoliko hrabrijih zena pokusalo je da ga zaustavi, naslanjajuci se na automobil i vicuci, ali je vozac, vidno iznerviran, bucno "prokrcio" sebi put, rekavsi da mora da odveze dete kod lekara.

Poziv kolegama da im se pridruze:
Kolona strajkaca juce u krugu
Klinickog centra Srbije

Posle polucasovne blokade, medicinari su se u koloni vratili pred Upravnu zgradu. Prolazeci kraj instituta i klinika KCS, pozivali su zaposlene da im se prikljuce. "Ua, strajkbreheri!", najcesce se culo, dok je kolona od skoro dve stotine zaposlenih promicala kroz KCS. Institut za patolosku fiziologiju bio je specijalno "pocascen" uzvicima: "Direktore, evo vam plavi koverat da cuvate devize!", "Evo vam i moj novcanik, pa i u njega stavite pare koje dobijate!" "Ua, devizni direktori!", "Ua, kovertasi!". Nakon setnje kroz KCS, strajkaci su se vratili pred Upravnu zgradu i dogovorili da i danas, u isto vreme, ponove svoj protest.

Protestuju i pacijenti

- Voleo bih da neko iz Vlade dodje samo jedan dan na lecenje u ovu ustanovu i da vidi u kakvim uslovima ovi ljude rade, tri godine pred 21. vek. Dosao sam da im dam podrsku, mada oni najbolje znaju zasto se bore i u kakvim uslovima rade - kaze Sinisa Stankovic, pacijent Istituta za ORL, koji je juce, u bolnickoj pizami, ucestvovao u protestu i blokadi ulica zajedno sa medicinarima Klinickog centra Srbije.

Slicni scenariji su primenjeni i u drugim zdravstvenim ustanovama u gradu. Oko tri stotine zaposlenih u KBC "Dr Dragisa Misovic" protestovalo je juce u krugu bolnice, a potom, od 9.30 do 10.30 blokiralo Bulevar mira. Gradska bolnica se takodje prikljucila novoj metodi strajka, pa su se zaposleni, od 11 do 12 casova, "postrojili" i stopirali saobracaj u Batutovoj i u Ulici Dimitrija Tucovica. Zaposleni novobeogradskog Doma zdravlja takodje su juce protestovali na ulici. Zdravstveni radnici Doma zdravlja Vracar juce nisu protestovali na ulicama, ali su odrzali zbor i dogovorili se da, ukoliko bude dovoljno zaposlenih, i oni danas izadju na ulice.

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /