Sreda, 18. jun 1997.

ISTRAZIVANJE CRNOGORSKOG JAVNOG MNJENJA AGENCIJE "PARTNER"

Djukanovic popularniji od Bulatovica

Na pitanje ko bi najbolje rukovodio ekonomijom, za premijera se opredelilo 55,5 odsto anketiranih, dok je prednost predsedniku dalo svega 14,3 procenta gradjana

Beograd. - Crnogorski premijer Milo Djukanovic znatno je popularniji medju ziteljima te republike od Momira Bulatovica, predsednika Crne Gore - pokazalo je najnovije istrazivanje javnog mnenja agencije "Partner", u kome je, u periodu od 4. do 8. juna, ucestvovalo 1.200 punoletnih gradjana te federalne jedinice.

Djukanovic je najbolje "ocene" dobio iz ekonomije: na pitanje ko bi, od mogucih kandidata za predsednika republike Crne Gore, najbolje rukovodio tamosnjom ekonomijom, za aktuelnog premijera se opredelilo cak 55,5 odsto ispitanika, dok je prednost Bulatovicu dalo svega 14,3 procenta gradjana.

Da bi Djukanovic najbolje predstavljao Crnu Goru u svetu smatra 41,1 odsto gradjana, dok 22,6 procenata smatra da je to idealan posao za Bulatovica. Djukanovic na polozaju predsednika Republike bi, prema misljenju 39,7 posto anketiranih, vise doprineo i povecanju standarda i socijalne sigurnosti gradjana nego Bulatovic (sakupio 19,7 odsto). Najmanju prednost Djukanovic belezi u domenu uvodjenja reda i zakonitosti: 28 odsto ispitanika smatra da bi on u tome bio efikasniji, dok 23,4 procenata veruje da je to ipak zadatak za Bulatovica.

Premijer los govornik

Djukanovic je, prema misljenju anketiranih gradjana, sposoban politicar, ali los govornik.

Ocenjujuci pojedine osobine politicara, naime, ispitanici su na listi "sposobnosti" cak 51,8 odsto "poena" dodelili Milu Djukanovicu, koga slede: Slavko Perovic (17,5), Momir Bulatovic (16,2), Svetozar Marovic (10,7) i Novak Kilibarda (4,8).

Kao dobar govornik ocenjen je Kilibarda (27,1 odsto), a slede Bulatovic (16,3), Perovic (16,2), Marovic (12,6) i Djukanovic (osam).

Na pitanje koliko su zadovoljni radom pojedinih institucija i najodgovornijih ljudi u Crnoj Gori, gradjani su najvise pozitivnih ocena dali Svetozaru Marovicu, predsedniku tamosnje Skupstine (57,2 posto), a najvise negativnih Saveznoj skupstini (48,6), Saveznoj vladi (46), Skupstini Crne Gore (45,6) i Momiru Bulatovicu (42,1 odsto).

Dobre ocene dobili su i Milo Djukanovic (zadovoljstvo njegovim radom izrazilo je 55 odsto ispitanika), Vlada Crne Gore (48,5) i na cetvrtom mestu - Momir Bulatovic (37,3 odsto).

Istrazivanje je pokazalo i da politicke dogadjaje u Crnoj Gori prati 62,5 odsto ispitanika, da ih retko prati 24 odsto, a da ih uopste ne prati 10,8 procenata.

V. D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /