Sreda, 18. jun 1997.

NOVAK KILIBARDA UPOZORAVA NA MOGUCNOST VOJNOG UPLITANJA U POLITICKU KRIZU U CRNOJ GORI

Crna Gora kao Slovenija 1991.

Ako im ne uspije trik sa sijanjem straha od raspada SRJ, Bulatovic i Milosevic bice spremni da vojno-policijskim snagama primire Crnu Goru, istakao lider "narodnjaka"

Podgorica. - "Ako uporedimo proces raspada SFRJ sa danasnjim politickim stanjem u Crnoj Gori neizbjezno se namece analogija", rekao je Novak Kilibarda na jucerasnjoj konferenciji za novinare, komentarisucu ulogu Vojske u aktuelnoj politickoj krizi izazvanoj sukobima u vladajucoj stranci Crne Gore.

On naglasava da "isto onako kako je Milosevic prijetio Sloveniji, danas isti Milosevic i njegov kolega Bulatovic prijete Crnoj Gori. "Iz ovih poredjenja lako je zakljuciti da oni nastoje da posiju strah kod gradjana, racunajuci da ce se uplasiti od raspada SRJ, jer se dobro sjecaju SFRJ. Ako im ne uspije taj trik, Bulatovic i Milosevic bice spremni da vojno-policijskim snagama primire Crnu Goru", istakao je Kilibarda.

Podsjecajuci na blisku proslost, lider Narodne stranke je kazao da je Slobodan Milosevic svojevremeno pokusao da vanrednim kongresom Saveza komunista Jugoslavije "odrzi jedinstvo partije i Jugoslavije kojom bi on upravljao". Prema njegovom misljenju, "danas Momir Bulatovic ne bira sredstva da dodje do vanrednog kongresa DPS-a, na kojem bi ocuvao jedinstvo partije i ucvrstio vlast i u DPS-u i u Republici".

Pripravnost u Drugoj i Trecoj armiji

Kilibarda je upozorio na sjednicu Vojnog savjeta SRJ od 12. juna ove godine, kada su se "Milosevic, Bulatovic, Lilic, pa drugi Bulatovici, razumije se, generali hitro slozili u tome da vojsku treba ekonomski zadovoljiti kao garanta sigurnih granica i prevlasti koalicije SPS-DPS u SRJ".

"Osobito je g. Bulatovic bio aktivan u dokazivanju da treba ocuvati red i zakon sto upravo podrazumijeva pobjedu Milosevica i njega, Bulatovica, na predsjednickim izborima u SRJ. Zato su stavljene u pripravno stanje sve jedinice Druge i Trece armije Vojske Jugoslavije", naglasio je predsjednik Narodne stranke.

"Uz pripremanje vanrednog kongresa SKJ, aktivno su provocirane nacionalne, vjerske, eticke, ekonomske, socijalne, republicke i svakakve druge razlike s ciljem da se sa zavadjenim svijetom najlakse vlada. U borbi za ocuvanje vlasti sada Momir Bulatovic provocira razlike izmedju sjevera i juga Crne Gore, sto podrazumijeva sukob svih kategorija na koje su racunali i komunisti kad su pripremali svoj vanredni kongres" - komparirao je Kilibarda.

"Ja ih u ime 'Narodne sloge' i drugih opozicionih parlamentarnih partija, kao i u ime rodoljubivo-demokratske javnosti Crne Gore, upozoravam da preduzimaju vrlo opasne poteze kako za Crnu Goru, tako i za SRJ", rekao je predsjednik Narodne stranke, konstatujuci da ce rezolucija koju je podnijela opozicija Skupstine pokazati da li "reformske snage u DPS-u imaju spremnosti i snage da prihvate predlog opozicije, cime bi se jasno upozorili Milosevic i Bulatovic da ne manipulisu sudbinom naroda i drzave".

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /