Sreda, 18. jun 1997.

RATNI VOJNI INVALIDI POSLEDNJEG RATA U NISU POCELI STRAJK GLADJU

Danas ulicni protesti i blokada Sindjelicevog trga

Nis. - Zbog neispunjenih obaveza savezne i republicke vlade prema porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima iz poslednjeg rata juce su u prostorijama Gradskog odbora ovog Udruzenja u Nisu dvojica clanova pocela strajk gladju.

Do ispunjenja socijalnih zahteva strajkovace gladju predsednik GO RVI Goran Milojkovic i clan Udruzenja Zoran Djordjevic. "Niskom SUP smo prijavili i ulicni protest za cetvrtak 18. juna kada cemo blokirati Sindjelicev trg u Nisu. Protest ce trajati dok ljudi izdrze jer su to teski invalidi i porodice palih boraca na ivici nerava", rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare Milojkovic i dodao da se niski invalidi na ovaj nacin pridruzuju protestu svojih kolega u Beogradu.

Prema njegovim recima status ratnih vojnih invalida jos uvek nije resen. Isplate invalidnina i pored obecanja savezne i republicke vlade, prema Milojkovicevim recima kasne godinu dana. "Dug Savezne Republike Jugoslavije trenutno iznosi 150 miliona dinara dok nam Srbija duguje mnogo vise", rekao je Milojkovic. Predsednik Skupstine Udruzenja RVI Vladica Stefanovic je rekao da politicari Srbije od samog pocetka vode srpsku samoubilacku politiku. "Ne gajim nadu da ce ovaj protest uspeti. Ne znam da li nam jedino preostaje da ponovo uzmemo oruzje u ruke", rekao je Stefanovic.

Niski invalidi su na jucerasnjoj konferenciji za novinare istakli i neadekvatan odnos gradske vlasti prema njima. "U Nisu postoje cetiri paralelna boracka udruzenja. Nova gradska vlast radi kao i prethodna. Odgovara joj da postoji vise udruzenja koja ce se medjusobno svadjati da ne bi nikome davali novac. Kada su dolazili na vlast obecali su da ce nam pomoci, a do sada nista nisu uradili", rekao je Milojkovic.

Z. Kosanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /