Petak, 20. jun 1997.

LIDERI DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA SVOJ OBRACUN PRENIJELI U SKUPSTINU CRNE GORE

Bulatovic ponovio optuzbe, Djukanovic ceka utorak

Predsednik Crne Gore ocenio da u drzavi postoji ozbiljna kriza funkcionisanja vlasti i ponovio optuzbe na racun poslovanja nekih preduzeca. Ministri odbacili optuzbe. Premijer Djukanovic sprema "odbranu" za utorak kada se nastavlja skupstinska rasprava

Podgorica. - Predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic juce je u republickom parlamentu iznio niz optuzbi na racun Vlade i njenih ministara i tako unutarpartijski sukob u vladajucoj stranci prenio u Skupstinu Crne Gore.

Bulatovic je naglasio da "u nasoj drzavi postoji ozbiljna kriza funkcionisanja vlasti" i da ona "nije nastala zbog sukoba izmedju Momira i Mila", vec "upravo obrnuto - sukob izmedju Momira i Mila nastao je zbog krize funkcionisanja vlasti". "Ostro i na brojnim domenima sukobljena misljenja o nacinu ostvarivanja drzavne vlasti u Crnoj Gori nijesu vise mogla biti prevladana internim konsultacijama i sporadicnim kompromisima" - rekao je Bulatovic, konstatujuci da je "ucinjen pokusaj da se spor rijesi unutar partije" i da je "taj pokusaj jos u toku".

"Sporovi su kulminirali na javnoj sceni, a sada su, evo, i u parlamentu. I to ne treba da bude nista dramaticno. Ne zavisi drzava ni od jednog pojedinca. Drzava samo izuzetno zavisi od toga kako se i na koji nacin upravlja", naglasio je predsjednik Crne Gore i naveo primjere loseg rada Vlade. Ponovio je svoj stav prema olakom bogacenju, nelegalnim radnjama, svercu i sivoj ekonomiji. "Crnoj Gori prijeti izuzetna opasnost od kapitala koji je nastao nelegalno, nerijetko 'preko noci', i iza kojeg ne stoje proizvodne, vec samo dalje spekulativne namjere", ocjenio je Bulatovic.

On je dokumentovao svoje ranije date izjave o zapostavljanju sjevera na racun juga Crne Gore, a kao premijer prevare u procesu privatizacije naveo "Crnagorakoop" Danilovgrad. Spomenuo je i preduzece ASI - Podgorica, kao primjer "enormnog prometa" koje je "u poslovnom svijetu bilo na glasu da radi neke poslove za drzavu" i koje je "zasticeno od svakog vida kontrole". Bulatovic je naglasio da njegov kabinet posjeduje dokumentaciju o tome da je Duvanski kombinat iz Podgorice placao taksu za usluge Sluzbi drzavne bezbjednosti".

Bulatoviceve optuzbe naisle su na ostru reakciju ministara u Vladi Crne Gore. Ministar policije Filip Vujanovic zamjerio je Bulatovicu sto nije demantovao navode u nekim novinama da je na sjednici Vrhovnog savjeta odbrane trazio pomoc savezne drzave. On je negirao i optuzbe izrecene na racun pomenutih preduzeca, a Miodrag Vukovic, potpredsjednik Vlade je ustvrdio da je u Duvanskom kombinatu radjeno sve "zakonito, transparentno i javno".

Ministar zdravlja Miomir Mugosa pitao je Bulatovica da li je, poslije intervjua listu "Vreme", crnogorski premijer trebalo da bude uhapsen od strane Slobodana Milsevica?

Premijer Djukanovic se juce nije javljao za rijec. NJegova "odbrana" ocekuje se u utorak, 24. juna, kada se planira nastavak rasprave povodom navoda predsjednika Bulatovica. Osim dva poslanika, koji su podrzali Vladu i njenog predsjednika, cutali su i poslanici Demokratske partije socijalista, iako su ih iz opozicionh klupa podsticali na obavezu da se o svemu izjasne i opredijele.

D. V.
B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /