Petak, 20. jun 1997.

PRVA PRES KONFERENCIJA KARLOSA VESTENDORPA U SARAJEVU O PRIORITETIMA MEDJUNARODNE ZAJEDNICE U BIH

Mir, demokratija i ekonomska rekonstrukcija

Radicu po slovu Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, nikakve diskriminacije nece biti, rekao je Vestendorp

Sarajevo. - Novi visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Karlos Vestendorp rekao je, na svojoj prvoj konferenciji za novinare juce u Sarajevu, da Dejtonski sporazum nema alternativu. Demokratija, sloboda kretanja i sloboda stampe su, prema njegovim rijecima, glavni ciljevi u BiH, ali isto tako i ekonomska i drustvena obnova zemlje.

"Svjestan sam toga da taj zadatak nece biti nimalo lagan, vec da ce biti mnogo poteskoca, prihvatio sam ovaj posao ne iz licnih razloga, jer sam imao veoma dobar posao u Njujorku, nego zbog toga sto je cijela medjunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini da mir ucini nezamjenjivim na ovim prostorima. Buducnost integracija u bosanske institucije, buducnost napretka i demokratije su nasi glavni ciljevi u Bosni i Hercegovini", rekao je Vestendorp.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje sta smatra najtezim zadatkom, Vestendorp je kazao da je glavni cilj da se napravi takva situacija u kojoj je nemoguce da rat ponovo izbije.

"Imamo ogroman zadatak ispred nas. To je prvo ekonomska i drustvena rekonstrukcija, te potreba da se sto prije odrzi donatorska konferencija", kazao je novi visoki predstavnik UN za Bosnu. On je istakao da su svi predstavnici medjunarodne zajednice veoma angazovani da se donatorska konferencija odrzi 24. juna, ali da jos nisu ispunjeni uslovi za njen pocetak. Prema njegovim rijecima, posljednjih dana odvijaju se intenzivni razgovori kako bi se Srbi privolili da daju zeleno svetlo za rad Centralne banke, te da se usaglase carinske tarife, jer postoji neslaganje Republike Srpske i Federacije BiH sa medjunarodnom zajednicom. Ukoliko se ispune ovi uslovi, rekao je Vestendorp, donatorska konferencija ce biti odrzana.

Novinare iz Republike Srpske interesovalo je sta ce spanski diplomata raditi da uravnotezi odnos izmedju RS i Federacije i da ispravi neravnomjernu raspodjelu sredstava i neravnomjeran tretman koji je vladao do sada. "Medjunarodna zajednica je s jedne strane privrzena Dejtonskom sporazumu, a sa druge Ustavu BiH. U tom Ustavu nema nikakve diskriminacije i ja cu raditi po njegovom slovu", odgovorio je Vestendorp.

Govoreci o izrucenju ratnih zlocinaca, on je kazao da visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH nema mandat da to ucini, ali i da napretka ne moze biti sve dok su oni na slobodi, te da se to pitanje mora rijesiti.

Napustajuci svoj polozaj u BiH, Karl Bilt je rekao da u Svedsku odlazi sa osjecajem zadovoljstva sto je bio dio mirovnog procesa.

D. Omeragic

SAD za odlaganje donatorske konferencije

Sarajevo, Rojter. - Vec neko vreme smo pod ostrim pritiskom vlade SAD da se donatorska konferencija odlozi, izjavio je novinarima Karl Bilt, na jucerasnjoj konferenciji za novinare. "Odloziti konferenciju, dok jos imamo sansu da upotrebom pritiska dobijemo ispunjenje uslova, znacilo bi da uslovi gotovo sigurno nece biti ispunjeni", rekao je Bilt, koji odlazi sa polozaja visokog predstavnika UN za Bosnu.

Prema njegovim recima, neslaganje oko taktike ilustruje potrebu da medjunarodna zajednica nastupi zajednicki u Bosni. "Ovo je prilicno dobar primer potrebe da se radi zajednicki, sa koordinisanim pristupom", dodao je on.

Bilt je ocenio da je obnovljeno obavezivanje Sjedinjenih Drzava da sprovedu odredbe Dejtonskog sporazuma dobrodoslo, ali je aludirao da su Amerikanci ponekad imali "kratkorocni" pristup. "Stvaranje mira nije pitanje brzih resenja, jednostranih odluka i prilika za fotoreportere. Stvaranje mira je rezultat upornosti i strpljenja onih koji rade na terenu", rekao je Bilt na oprostajnoj konferenciji za novinare.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /