Petak, 20. jun 1997.

KARL BILT SE NA KRAJU MANDATA OPROSTIO OD GRADJANA BOSNE I HERCEGOVINE

Proslost se dogodila, gledajte u buducnost

Bivsi visoki predstavnik UN u BiH, u RTV obracanju gradjanima rekao da medjunarodna zajednica nece nikada tolerisati novi rat, raspad Bosne, te dominaciju jedne grupe ili jednog naroda

Daniel Omeragic
dopisnik "Nase Borbe" iz Sarajeva

Uoci odlaska iz BiH, Karl Bilt, dosadasnji visoki predstavnik za civilna pitanja gradjanima BiH, preksinoc se posredstvom RTV obratio svim gradjanima BiH, rekavsi da medjunarodna zajednica nikada nece tolerisati novi rat, raspad Bosne i Hercegovine, kao ni to da Bosnom dominira jedna grupa ili jedan narod. On je kazao da je Bosna danas zemlja u kojoj mir postepeno zauzima svoje mjesto, a da svaki dan mira predstavlja mogucnost da se stvari ucine boljima. Spekulisati o ratu, secesiji i dominaciji, prema njegovim rijecima, ne znaci samo gubitak vremena i mogucnosti, vec i stetu za perspektivu mira.

"Glavna odgovornost za rjesavanje problema vase zemlje lezi na vama i vasim vodjama", rekao je Bilt i dodao da Bosni vise ne trebaju nacionalisticki govori. "Ono sto treba vama - Hrvatima, Srbima i Bosnjacima - nisu govori, vec voda koja tece, pouzdano snabdijevanje elektricnom energijom, krov nad glavom, skola za vasu djecu, plata ili penzija od koje se moze zivjeti. Vama treba politika koja se mnogo vise bavi buducnoscu nego prosloscu. Proslost je ono sto se vec dogodilo, na vama je da odlucite o buducnosti", rekao je Bilt.

On je podsjetio da su evropske nacije prevazisle rat i podjele, te da su se Nijemci i Francuzi, Poljaci i Rusi ujedinili nakon svih uzasa koje je donio rat. "Sve ostalo sto treba da se uradi vi mozete uraditi. Jasenovac, Srebrenica - strahote proslosti - ne mogu vas dijeliti zauvijek. Odgovorni moraju biti kaznjeni i bice, ali morate ici naprijed da biste prevazisli strah od proslosti", dodao je on. "Imam samo jednu poruku vasim politickim liderima, bili oni u Bosni, u Federaciji, u Republici Srpskoj. Prestanite da krivite jedni druge, prestanite da krivite medjunarodnu zajednicu za ono sto nije uradjeno. Politicki lideri bi umesto toga trebalo da krive sami sebe, svaki cas, svaki dan, jer nisu ucinili korak ka pomirenju, ka miru, ka rjesavanju svih problema obicnog naroda", rekao je Bilt.

Naglasavajuci na kraju da ce Bosna uvijek imati posebno mjesto u njegovom zivotu, Bilt je porucio gradjanima Bosne i Hercegovine da u ime svoje djece svi oni imaju jednu duznost. "Svi vi, bez obzira na nacionalnost, vjeru ili politicko ubjedjenje, svi morate osigurati da se ono sto se njima desilo juce nikada vise ne desi - ni njihovoj djeci ili njihovim unucima u buducnosti. Zelim vam srecnu buducnost", porucio je Karl Bilt.

Na kraju svog govora, bivsi Visoki predstavnik je kazao da, iako se vraca u Svedsku, nikada stvarno nece otici iz Bosne i Hercegovine, jer je zavolio ovu zemlju i mnoge ljude u njoj.

Neophodan mir u celom regionu

Mir u Bosni nece biti dovoljan, jer mora postojati mir i stabilnost u cijelom regionu, sto znaci juzno od Slovenije i sjeverno od Grcke gdje postoji bogatstvo kultura, ali i mnogo tenzija i problema. Cilj medjunarodne zajednice nije samo da odrzava mir u Bosni, vec i da razvija politiku i principe za cijeli region", kazao je Bilt.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /