Petak, 20. jun 1997.

I DALJE NEIZVESNA DONATORSKA KONFERENCIJA ZA OBNOVU BIH

Prvo odlaganje, posle "delegitimizacija" lidera

Danas bi u Briselu trebalo da se odluci o datumu odrzavanja konferencije donatora. U igri su sve opcije - peto odlaganje ili odrzavanje bez predstavnika RS. Sve bosanske vlade najavile dolazak delegacija sa ukupno 32 clana u njihovim sastavima

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Pet dana uoci termina za koji je zakazana (utorak, 24. juni) nova Donatorska konferencija za obnovu Bosne i Hercegovine i dalje je pod znakom pitanja. Do juce posle podne, u Briselu se nije znalo ni da li ce se konferencija odrzati, ni ko ce, ako je bude, na njoj ucestvovati. I dalje su, naime, u igri sve opcije: ponovno (peto po redu) odlaganje; odrzavanje ali bez ucesca predstavnika Republike Srpske; te treca, tzv. pedagoska opcija, po kojoj bi Pale ne samo ucestvovale na konferenciji, nego bi im se odobrila i sredstva za njihove projekte, ali bi se te pare zatim zaledile dok ne isporuce ono sto se od njih trazi. A trazi se da prestanu sa blokiranjem usvajanja osnovnih ekonomskih zakona (o centralnoj banci, zajednickoj valuti i carinama), koje su najpre, neposredno uoci ministarskog sastanka u Sintri, prihvatili, da bi se potom "predomislili".

U briselskim diplomatskim krugovima je, juce posle podne, situacija oko Donatorske konferencije opisivana kao "konfuzna". Prema izvorima "Nase Borbe", Evropska komisija, koja je sa Svetskom bankom jedan od suorganizatora Konferencije, nema cvrst stav za ili protiv njenog odrzavanja u predvidjenom terminu, te je trazila misljenje zemalja-clanica. Mada smatraju da uslovi za odrzavanje Konferencije nisu ispunjeni, vecina medju "petnaestoricom" ocenjuju da bi odlaganje bilo jos gore, pa podrzavaju trecu, tzv. pedagosku opciju. Amerikanci su, medjutim, skloniji odlaganju za sredinu jula, mada strahuju da bi se i to moglo na Palama interpretirati kao znak njihove slabosti. Da bi pojacali poruku, Amerikanci predlazu da se - ukoliko do novog termina ne ispune svi uslovi - pristupi "delegitimizaciji" lidera odgovornih za paralizu zajednickih institucija i blokadu usvajanja nuznih ekonomskih zakona. Ideja je, kako nam je objasnjeno, da se ti lideri (npr. Krajisnik, ili Klickovic) izoluju, da se s njima prekinu svi kontakti, uskrate im se vize za putovanje u inostranstvo i, istovremeno, povede kampanja kojom bi se podanicima pokusalo objasniti koliko ih kosta tvrdoglavost njihovih vodja. Nije, takodje, iskljuceno da se Republici Srpskoj uskrati i ono malo pomoci za rekonstrukciju koju je do sada dobijala, sto bi moglo dovesti do socijalnih previranja i pojacanog unutrasnjeg pritiska na politicki vrh na Palama.

Konacno, svoj prilog "stabilizaciji konfuzije" dala je i Svetska banka, ukazujuci na jednostavnu cinjenicu na koju su politicari, zaokupljeni "politikom uslovljavanja", ocigledno zaboravili. Svetska banka je, naime, ovih dana podsetila zainteresovane politicke instance da se ona "ne bavi politikom, vec parama", odnosno finansiranjem odredjenih projekata. Te da nije odusevljena perspektivom da je, nakon sto vec angazuje sredstva i startuje sa nekim projektom, politicari posle dva ili tri meseca pozovu da to zaustavi... zato sto je Krajisnik, ili bilo koji lider bilo koje od strana, rekao ili ucinio ovo ili ono. Sto znaci da bi ubuduce Svetska banka mogla biti jos opreznija pre nego sto udje u neki projekt.

Bilo kako bilo, danas bi trebalo da padne konacna odluka da li ce se Donatorska konferencija odrzati kako je planirano, ili ce se ponovo odloziti. Imajuci u vidu opisanu "konfuziju", kao i u medjunarodnoj zajednici sve izrazeniji "zamor Bosnom", moglo bi se dogoditi da sledeceg utorka - ukoliko taj termin bude potvrdjen - u Briselu bude vise onih koji traze donacije, nego onih koji ih daju. Naime, sve bosanske vlade - Republike BiH, Federacije i Republike Srpske - uredno su domacinima Donatorske konferencije najavile dolazak svojih delegacija koje ukupno broje 32 clana. Valjda da bi lakse poneli sve te novce (milijardu i 400 miliona dolara) koliko im je, po njihovoj racunici, medjunarodna zajednica "duzna" zato sto ih nije sprecila da razore zemlju.

Savet ministara BiH o platformi za pregovore sa MMF

Pale, Beta. - Kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Boro Bosic je posle sednice Saveta ministara odrzane juce u Zemaljskom muzeju u Sarajevu izjavio da ce Donatorska konfererencija u Briselu, koja je bila zakazana za 24. i 25. jun, biti odlozena, ali nije naveo razloge za odgadjanje konferencije.

On je dodao da je Savet ministara danas potvrdio sastav delegacije za pregovore s Londonskim klubom poverilaca komercijalnih banaka. "Raspravljali smo i o platformi za sporazuma s Medjunarodnim monetarnim fondom. Tokom danasnjeg dana nastojacemo da dodjemo do konacnog teksta sporazuma sa MMF", rekao je Bosic, precizirajuci da ce, prema predlogu sporazuma, u buducim odnosima sa MMF znacajne uloge imati vlade bosanskih entiteta i centralna banka BiH.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /