Petak, 20. jun 1997.

PITER GALBRAJT U POSETI KNINSKOJ KRAJINI

Hrvatskoj zatvorena vrata u Evropu ako ne dozvoli povratak Srba

Republika Srpska ce takodje biti "zrtva svog ponasanja" ako ne dozvoli povratak izbeglica, rekao je americki ambasador u Hrvatskoj

Knin, Beta. - Americki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt upozorio je u Kninu hrvatsku vladu da ce joj vrata u Evropu "ostati zatvorena" ako ne dopusti povratak Srba u njihove domove. Galbrajt je na preksinocnoj konferenciji za novinare, posle obilaska Udbine, Gracaca, Donjeg Lapca i Knina, odgovarajuci na pitanje da li je Hrvatska bliza batini ili sargarepi, cime prete SAD, odgovorio da je americki drzavni sekretar Madlen Olbrajt to jasno precizirala kada je rekla da sve zavisi od hrvatske odlucnosti da dozvoli povratak Srba u njihove domove. Americki ambasador je rekao da Srbi iz Hrvatske moraju imati isto pravo na povratak u svoje domove kao sto je to pravo priznato Hrvatima i Muslimanima u BiH. Galbrajt je izrazio zabrinutost zbog "stalnog nasilja" prema Srbima koji se vracaju u Hrvatsku i koji ne mogu da dobiju natrag svoje kuce. On je kritikovao zloupotrebu zakona o privremenom raspolaganju imovinom i zalozio se za to da se svim povratnicima u razumnom roku omoguci preuzimanje njihove imovine. "Zahteve za povratak imovine treba resavati najduze u roku od nekoliko meseci, a isti princip treba da vazi i prilikom povratka Hrvata prognanih iz istocne Slavonije".

Govoreci o povratku hrvatskih izbeglica iz BiH na podrucje Republike Srpske (RS), Galbrajt je rekao da RS nece dobiti "apsolutno nikakvu" pomoc medjunarodne zajednice ako ne promeni svoje ponasanje, ne pocne sa primenom Dejtonskog sporazuma i ne omoguci povratak izbeglica. On je dodao da ce RS "biti najveca zrtva" svog ponasanja, sto bi to podrucje vodilo u "bezizlaznu situaciju i potpuno propadanje". Americki ambasador u Hrvatskoj juce je posetio region Kninske krajine kako bi se upoznao sa problemima Srba povratnika u Hrvatsku i hrvatskih izbeglica iz BiH koji su smesteni u tom regionu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /