Petak, 20. jun 1997.

Haj nehaj

Tanja Jakobi

Srpski premijer primio je poslednji put platu pre dva i po meseca - zaista dirljivo, pogotovu u svetlu cinjenice da je Marjanovica u jeku prosle predizborne kampanje cak i predsednik Srbije morao da opominje da se, bar privremeno, odvoji od neukusnog i preskupog prstena i sata koji je toliko voleo da pokazuje.

Predsednika vlade trebalo bi izgleda sazaljevati tim pre sto, kako je sam objasnio, ni ministri ni on nisu krivi sto nema para, sto ne funkcionisu zdravstveni i penzioni fond, sto preduzeca ne uplacuju poreze, sto se budzet ne popunjava kako bi trebalo i sto se drustveni proizvod ne ostvaruje kako je predvidjeno. Komplikacije koje nastaju u Srbiji, ocito su plod nerazumevanja zaposlenih u privredi i javnim sluzbama, koji su do sada ziveli u uverenju da bi vlada za nesto trebalo da bude odgovorna, i da je isti premijer skorije i u vise navrata izjavljivao da nam ide bas dobro, i da u stvari spoljnog zida sankcija (koji je sad opet izgovor za sve nedace) u stvari - i nema.

Nevolje, ali samo privremene, nastaju kad se Jova (kako je premijer familijarno nazvao ministra prosvete) izlane, pa kaze da vlada jos nije toliko usavrsila svoj rad da moze da obezbedi da penzije, plate zdravstvu i prosveti mogu da se isplacuju bas uvek, ili makar ponekad, kad za to dodje vreme.

"Zasto se penzije ne bi isplacivale", sav se zacudio premijer, koji verovatno nije prisustvovao sastancima vlade kad je ona obecavala da ce isplatiti i male i velike zaostale dugove najstarijim sugradjanima, redovnu isplatu zarada u zdravstvu i prosveti (jos prilikom prethodnog strajka) i slicne redovne stvari koje se kod nas, sticajem nesretnih okolnosti, dogadjaju tako neredovno.

Cemu sluzi vlada ako ne moze da bude odgovorna za elementarno funkcionisanje ekonomskog sistema, ako ne moze da ostvari ciljeve koje je sama isprojektovala i utvrdila, ako ne zna sta bi sa svojim budzetom (u koji se ipak ove godine slivaju realno visi prihodi nego lane) i ako, sve u svemu, ne moze da se zanima za zivot stanovnika Srbije.

Ako je verovati premijeru, vlada izgleda sluzi "da misli lepo" (ne samo o kandidaturi predsednika Srbije za mesto predsednika Jugoslavije) i da sopstvenim primerom (ne primajuci plate) pokazuje stotinama hiljada gradjana u Srbiji koji mesecima ne primaju zarade, da treba samo malo strpljenja. Kad se Mirko Marjanovic zrtvuje, onda valjda i sav ovaj "nepristojni svet" sto strajkuje ispred vladinih vrata treba da ima malo takta, a i srca za premijera.On ( u novom ansamblu s nebesko plavom kravatom i odgovarajucom dzepnom maramicom), kao sto je to demonstrirao prilikom posete novom pogonu Zavoda za udzbenike, kasnjenje svoje plate prima vedro, mozda i zato sto mu je posao izgleda - neopterecujuci.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /