Petak, 20. jun 1997.

U ZIZI

Bitka za Brcko

Gojko Beric

Oslobodjenje

Posljednja bitka za obnovu multietnickog drustva u Bosni i Hercegovini vodi se, po svemu sudeci, u Brckom. Ukoliko i ona bude izgubljena, mozda ce biti izgubljen i rat za ocuvanje jedinstvene drzave Bosnjaka, Srba i Hrvata. Time bi propala najveca i najskuplja mirovna operacija koju je Zapad preduzeo nakon Drugog svjetskog rata. Izgleda da je Amerika shvatila da kljucna uloga u mirovnom procesu u Bosni, sticajem razlicitih okolnosti, u ovom momentu pripada Brckom. Time se moze objasniti najnovije upozorenje Stejt dipartmenta bosanskim Srbima zbog otkrivenih nepravilnosti u registraciji biraca za predstojece lokalne izbore u ovom gradu, izvedenih u reziji Srpske demokratske stranke.

Na proslim izborima za savezne organe trodjelne vlasti, bosanski Srbi su upravo u Brckom primijenili svojevrstan etnicki inzenjering, u cemu im je obilato pomogao Slobodan Milosevic, majstor izbornih prevara. Cilj je bio da se predratna etnicka struktura Brckog preda istoriji, a ratom uspostavljena stvarnost predstavi kao svrsen cin. Prije srpske agresije na Bosnu, tek svaki peti stanovnik Brckog bio je Srbin, a danas je ovaj grad na Savi gotovo stopostotno nastanjen srpskim zivljem.

Iako su te mahinacije bile poznate medjunarodnim institucijama za provodjenje izbora u Bosni i Hercegovini, one su preko njih presle, znajuci da ce stvarnu strukturu vlasti u ovoj zemlji odrediti lokalni izbori. Nova prevara SDS uocena je na vrijeme, pa je sef misije OSCE, americki ambasador Robert Frovik, donio odluku da se citav dosadasnji proces registacije biraca na teritoriji Brckog ponisti, jer je uoceno da je veliki broj biraca srpske nacionalnosti prijavljen na osnovu lazne ili nepotpune dokumentacije. Novi biracki spiskovi bice sacinjeni u periodu od 18. juna do 12. jula, uz povecan broj medjunarodnih kontrolora.

Ali, iako je ovdje rijec o ociglednom lopovluku, ambasador Frovik - koji je na proslim izborima iz neobjasnjivih razloga forsirao famozni obrazac P2 - nije tu operaciju bosanskih Srba nazvao pravim imenom. Frovik je, kao da je direktor nekog pedagoskog zavoda, tek apelovao na SDS da postuje izborna pravila i propise. Nikolas Berns, portparol Stejt dipartmenta, okarakterisao je ponasanje bosanskih Srba kao gluposti "koje Sjedinjene Drzave nece tolerisati".

Ovdje, medjutim, nije rijec ni o kakvim glupostima, vec o otvorenom sabotiranju Dejtonskog sporazma od rukovodstva bosanskih Srba. Ta strategija nije napustena ni nakon formalnog silaska Radovana Karadzica sa politicke scene, pa je lako zakljuciti ko stvarno stoji iza takve strategije. Pitanje je samo hoce li to, i dokle, Amerika tolerisati. Jos cekamo odgovor na to pitanje, a novi zaplet oko Brckog ostavlja mogucnost za razlicite ishode.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /