Petak, 20. jun 1997.

REC PLUS: BOZIDAR GAZIVODA, ZAMENIK GUVERNERA NBJ

Nema transformacije banaka sa preduzecima socijalistickog tipa

Uocljiv je preteran uticaj republike na funkcionisanje federacije, smatra Gazivoda

Beograd, Beta. - Jaka federacija za svoje funkcije mora da bude gazda republikama, a ne obrnuto, izjavio je u intervjuu za najnoviji broj mesecnika "Ekonomski signali" zamenik guvernera Narodne banke Jugoslavije (NBJ) Bozidar Gazivoda, dodavsi da je "sada uocljiv preteran uticaj republika na funkcionisanje federacije". "Ako hocemo jaku federaciju, a ja mislim da to zelimo, onda ona treba kvalitetno i da funkcionise, ne samo sa stanovista kadrova, vec i finansija", rekao je Gazivoda, odgovarajuci na pitanje o svojim ocekivanjima na novoj funkciji saveznog ministra za finansije.

Govoreci o transformaciji banaka, Gazivoda je rekao da je ona nemoguca u ambijentu u kojem cak 50 odsto radnika privredjuje u preduzecima s gubicima. "Nema transformacije banaka s preduzecima socijalistickog tipa koja rade na stari nacin, praveci ogromne gubitke", rekao je on. Povodom oduzimanja dozvola i stecajima u pojedinim bankama, Gazivoda je primetio da ni jedna centralna banka u svetu nece i ne moze da tolerise postojanje posebnih emisionih centara, "pogotovo ne u poslovnim bankama koje lose rade".

"Da budemo jasni. Svaki minus u poslovnoj banci znaci sivu emisiju novca. Mi dakle, moramo da zastitimo stabilnost nacionalne valute preduzimanjem mera protiv takvih banaka", dodao je on.

U tom kontekstu Gazivoda je rekao da je neshvatljivo da se "veoma odgovorni ljudi ne zapitaju kako je moguce da se novac emituje mimo centralne banke i ko ce za to da odgovara. Umesto kritike onih koji emituju novac bez pokrica, zaoke su uperene protiv NBJ, sto, postujuci ustavna ovlascenja, stiti novcanu masu i kontrolise rad banaka".

Uz navodjenje da NBJ "ni u kom slucaju" nece odustati od preduzimanja mera prema losim bankama, Gazivoda je rekao da to isto moraju da ucine i nadlezni prema delu privrede, prema preduzecima, "bez obzira kolika su".

Konstatujuci da je zatvaranje fabrika veoma nepopularna i teska mera, Gazivoda je rekao da se resenja ipak moraju traziti i preko stecajeva, uz odgovarajucu socijalnu politiku, i uz poteze za vlasnicko prestrukturiranje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /