Petak, 20. jun 1997.

RADIO NE RADIO...

S one strane Zida

Teofil Pancic

Kad putnik namernik krene iz ovih krajeva u Saraj(e)vo, nije zgoreg da ponese i tranzistor: ako nista drugo, to ce ga spasiti od znalackog muzickog izbora sadisticki nastrojenog sofera, kojem bezmerne patnje putnika smozdenih nezdravim turbo frekvencijama predstavljaju slatku naknadu za sve sto u zivotu nije postigao Jer Je Bio Na Putu. Osim toga, u glavnom gradu BiH (sta god to danas bilo) ima sta da se cuje. Ispod Jahorine i Trebevica smesteno je trinaest (ako me racunica ne vara) radio-stanica, a tome treba pridodati i bizarni pluralizam srpskih i hrvatskih programa iz okoline Grada.

Svi ste, naravno, culi za Radio Zid (sef: Zdravko Grebo) i Radio 99, stanice koje tradicionalno ic ne zarezuju bilo kakve etnicke, ideoloske, verske i ostale barijere, kako u svom informativnom programu, tako i u muzickom, koji je prepun rokenrol bendova sa ove strane Drine (trenutni hitovi: Obojeni program i DLM); s obzirom da Radio Zid neguje znatno cvrsci sound, moj la(h)ko prenosni prijemnik je najduze boravio na njegovoj frekvenciji 89.9 mhz. U gradu deluje i saroliko drustvo privatnih komercijalnih programa kao sto su Radio M (po mnogima, najslusaniji u gradu), Stari Grad, Novi Grad, ISV itd. Radi se o stanicama klasicne urbano-komercijalno-middle of the road orijentacije, uporedivim s ovdasnjim Pingvinom, Golfom ili Stotkom.

Za one manje sklone svetovnim zadovoljstvima, FM Sarajevo je prava Meka (molim, bez glupih "politickih" aluzija): Katolicka crkva kontrolise nesto sto se zove Radio Vrhbosna, adventisti su nedavno osnovali Radio Glas Nade, dok je vernicima Islama okrenut Radio Hadzat, koji non-stop emituje mujezinska zapevanja i slicne sadrzaje, sto onoliko nervira one kojima ne smeta nijedna vera, osim one koja nije njihova...Ako ste pomislili da drcni planinski Srbi iz sarajevske okoline nemaju odgovor na to, prevarili ste se: Sarajevo je sa Pala granatirano zvukovima entiteta zvanog Radio Sveti Jovan (!), ali ako ste pomislili da se odatle emituje pojanje pravoslavnih popova, opet ste se zeznuli: radi se o turbo-folk- dance-pop-zelje-i-cestitke stanici pod starateljstvom Sonje Karadzic, koja je u radio-rabotu uplovila pre Marije Milosevic...

Pored nezavisnih, komercijalnih, verskih i inih, etrom, naravno, haraju i drzavne stanice, a kako u Bosni i okolini svaka druga cuka smatra sebe samostalnom drzavom, pluralizam ovih na inteligenciju slusaoca beskrajno uvredljivih programa je zagarantovan. U iritantnosti se takmice prostacki Radio Republike Srpske - kao paradigma novokomponovanog (sve)srpskog autizma - i naprosto neverovatni Hrvatski radio Herceg-Bosne, apsolutni sampion u antiekoloskoj FM radijaciji; jedina svrha ovog radija je verovatno u tome da se, u poredjenju s njim, ucini kako je Hrvatski radio iz Zagreba zapravo jedan divni, milozvucni program, blizak duhovni srodnik BBC...Okreni-obrni sve (para)drzavne stanice koje bombarduju Sarajevo s Pala, iz Beograda, Zagreba i Zapadnog Mostara "rade radnju" za drzavni Radio Bosne i Hercegovine, koji tako mnogo lakse prikriva svoje manjkavosti, jer u poredjenju s narecenima (ali, samo u toj konkurenciji) zaista zvuci kao oaza pristojnosti i korektnosti. A kada vam sva ta balkanska boranija dosadi, Sarajevo ima resenje i za to: ukljucite Radio SFOR i, uz dobru muziku i uvozne voditelje, srecno zaboravite gde ste!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /