Petak, 20. jun 1997.

TRIDESET DEVETOG DANA STRAJKA ZDRAVSTVENIH RADNIKA BLOKIRANE MNOGE ULICE U BEOGRADU

"Nece biti otkaza u Klinickom centru Srbije"

- obecao strajkacima profesor dr Vasa Antunovic, medicinski direktor i zamenik generalnog direktora KCS. Ustavnom sudu Jugoslavije sindikalci podneli zahtev za utvrdjivanje zakonitosti Uredbe o minimumu procesa rada za vreme strajka

"Dzek pot" ili dobitak trece vrste :
"Beli mantili" sa transparentom koji sve kazuje
- juce na beogradskim ulicama
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Odgovorno tvrdim da niko od zaposlenih u Klinickom centru Srbije (KCS) nece dobiti otkaz niti trpeti bilo kakve represalije zbog ucesca u strajku. Ovo je vrlo teska situacija i mi smo duzni da zajedno nadjemo resenje. Na svim nadleznim mestima postoji dobra volja da se problem strajka u zdravstvu resi. Ovako je profesor Vasa Antunovic, medicinski direktor i zamenik generalnog direktora KCS, pozdravio dve stotine zaposlenih koji su se, kao i prethodna tri dana, okupili pred Upravnom zgradom ove ustanove da bi ponovo iskazali svoj protest. Obracanje profesora Antunovica poprilicno je ohrabrilo strajkace, koji su, pozivajuci ostale kolege da im se pridruze u strajku, stalno podsecali na njegovu tvrdnju da niko nece dobiti otkaz.

Strajk zdravstvenih radnika Srbije koji je juce odbrojao trideset i deveti dan, protekao je u istom rezimu kao i cele ove nedelje - protestnom setnjom medicinara i blokadom okolnih ulica. U toku prepodneva, u Beogradu su na nekoliko mesta bile blokirane ulice - Nemanjina, Bulevar mira, Batutova, Glavna ulica u Zemunu. Juce je, ipak, bio nesto manji broj "belih mantila" na ulicama, jer su direktori zdravstvenih ustanova izdali naredjenje o organizovanju rada u svojim kucama, shodno Uredbi o minimumu procesa rada za vreme strajka, koju je vlada izdala u ponedeljak, pa su mnogi strajkaci morali da budu na svojim radnim mestima.

Ustavnom sudu Jugoslavije juce su, prema recima dr Stevana Djordjevica, predsednika Republickog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu, sindikalci podneli zahtev za utvrdjivanje zakonitosti Uredbe.

Oko dve stotine zaposlenih u KCS juce je, nakon okupljanja na zbornom mestu pred Upravnom zgradom, krenulo ka Republickom fondu za zdravstveno osiguranje. Pred zgradom Fonda, strajkaci su, uzvikujuci i zvizdeci, trazili da pred njih izadje novi direktor ove ustanove, Nenad Djordjevic. - Molimo direktora da izadje i objasni nam gde su pare i lekovi! Izadji Neso! - pozivali su strajkaci direkotra sa megafona, ali bez uspeha. Malo radikalniji medicinari izrazili su zelju da "sami posete direktora, kad vec on nece da ih ugosti". - Ako radite casno i posteno, ne bojte se, izadjite"!

- Kazu da je gospodin Djordjevic sposoban i da moze da resi sve nase probleme! Neka ih onda resi! Pored nas stoji pacijent koji kaze da vec tri meseca ne moze da nadje lekove, a vrlo je ozbiljno bolestan! Imate li neki komentar na to? - stizale su poruke sa megafona, ali su vrata Fonda ostala zatvorena. Zbog ignorisanja poziva, ulicom su se prolamali zvizduci i povici negodovanja.

U povratku u KCS, strajkaci su svratili u Institut za urologiju i nefrologiju, ciji zaposleni ne smeju, zbog stalnih pretnji svog direktora, dr Jovana Hadzi Djokica, da se prikljuce strajku. Dve stotine njihovih kolega slilo se u dvoriste ovog Instituta, pozivajuci ih da sidju i ukljuce se u strajkacku masu.

- Ko god vam bude pretio, prijavite ga sindikatu, a mi cemo podneti krivicnu prijavu protiv onih koji vas sprecavaju da udjete u strajk! - ubedjivali su predstavnici sindikata svoje kolege sa Urologije. Nakon nekoliko trenutaka, zaposleni iz ove ustanove poceli su da se prikljucuju strajkacima.

Zaposleni u KCS i danas ce se, u 10 casova, okupiti pred Upravnom zgradom i nastaviti sa setnjom i blokadom ulica.

Glavna ulica u Zemunu bila je juce, izmedju 8.30 i 9.30, setacka zona za zaposlene iz Zemunske bolnice. Oko stotinu medicinara, predvodjenih zenom u zelenom mantilu na cijim je usnama bio zalepljen flaster sa natpisom "cutim", setalo je u tisini kroz Zemun.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /