Subota, 21. jun 1997.

OTKAZANA DONATORSKA KONFERENCIJA ZA BiH

RS blokirala obnovu jedinstvene Bosne

Politicki vrh RS blokirao usvajanje paketa zakona (o centralnoj banci, jedinstvenoj valuti, carini) bez kojih je nemoguca privredna obnova jedinstvene drzave - saopstio predstavnik Evropske komisije juce u Briselu

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Zvanicno, donatorska konferencija za obnovu Bosne - koja je 24. juna trebalo da se odrzi u Briselu - je otkazana, a ne odlozena. Saopstavajuci odluku o njenom otkazivanju, predstavnik za stampu Evropske komisije je juce naglasio da novi datum "nije odredjen i nece biti odredjen... sve dok se ne ispune uslovi za njeno odrzavanje." A uslovi su, kao sto je poznato, usvajanje serije osnovnih ekonomskih zakona - o Centralnoj banci, jedinstvenoj valuti i carinskom sistemu i tarifama - bez kojih je nemoguca privredna obnova jedinstvene drzave. Usvajanje tih zakona, kao sto je takodje poznato, blokira politicki vrh Republike Srpske.

U evropskim diplomatskim krugovima kazu da su "pomalo razocarani", ali ne i iznenadjeni, takvom odlukom suorganizatora donatorske konferencije: Evropske komisije i Svetske banke. Vecina Evropljana je, naime, bila za odrzavanje konferencije u zakazanom terminu i uz ucesce predstavnika svih bosanskih entiteta, s tim sto bi se sredstva odobrena za projekte u Republici Srpskoj zaledila do ispunjavanja pomenutih uslova, odnosno obustavljanja blokade usvajanja ekonomskih zakona.

Nakon otkazivanja konferencije, ocena evropskih diplomata je da "Pale sigurno nece odmah obustaviti blokadu." Jer, primecuju, "ako ih u to nije ubedio Milosevic" (koji je, pre dva dana, u cilju "prijateljskog ubedjivanja" pozvao Krajisnika u Beograd), "nece ih ubediti ni otkazivanje konferencije, jer su to i hteli." Evropljani zaziru od "negativne reakcije ostalih, tj. Federacije BiH." Jer, primecuju, sta god da Komisija ili Savet ministara (koji se 26. juna sastaje u Briselu) kazu na tu temu, kakvo god objasnjenje daju za otkazivanje donatorske konferencije, u Sarajevu ce se to citati na samo jedan nacin. Da je, naime, Republika Srpska blokirala obnovu citave BiH. Iz cega bi se, dalje, mogao izvuci zakljucak da od privredne obnove jedinstvene Bosne nema nista, te da je mozda bolje da se svako obnavlja "obaska."

Na otkazivanju donatorske konferencije su, prema nasim izvorima, insistirali Amerikanci i Svetska banka. Iz razlicitih razloga. Prvi, jer su na taj nacin zeleli da ukazu na svoje nezadovoljstvo ponasanjem paljanskih lidera, da pojacaju pritisak na njih i pripreme teren za "delegitimizaciju", ili izolaciju, onih medju njima koje smatraju najodgovornijim za blokadu rada zajednickih institucija BiH.

Motivi Svetske banke su ekonomskog karaktera. Sa njihovog stanovista, naime, ne postoje ni elementarni preduslovi da bi ulazili u bilo kakve poslovne i finansijske aranzmane sa Bosnom i Hercegovinom: nema ekonomske politike, nema Centralne banke, nema jedinstvene valute, nema carinskih propisa, nisu regulisani spoljni dugovi, nema aranzmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom... Ukratko, nema nicega za sta bi se uhvatili, te je, iz njihovog ugla - kako je juce primetio jedan od nasih sagovornika - "Ruanda mnogo bolja od Bosne."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /