Subota, 21. jun 1997.

NEOCEKIVANI OBRT U CETRDESETODNEVNOM PROTESTU ZDRAVSTVENIH RADNIKA SRBIJE

Danas kraj strajka?

Ako danas bude potpisan sporazum o dinamici isplata koji je Vlada Srbije ponudila sindikalistima zdravstva, granski strajk medicinara bice danas i okoncan. Odluka o prekidu strajka vise pod pritiskom profesionalne savesti i lekarske etike nego zbog verovanja u obecanja srpske vlade

Povratak pacijentima: Lekari i medicinsko
osoblje Klinickog centra Srbije
juce u protestnoj setnji u bolnickom krugu
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Ako Republicki odbor sindikata zdravstvenih radnika (ROS) na danasnjoj vanrednoj sednici odluci da prihvati iznenadnu, jucerasnju ponudu Vlade Srbije da se Sporazum o dinamici isplata potpise pre nego sto se zaposlenima isplati majska akontacija - danas ce sporazum biti svecano potpisan u zgradi srpske vlade, a granski strajk medicinara, koji traje punih cetrdeset dana, bice danas okoncan. Do sada su zdravstveni radnici zahtevali da im se isplati i majska akontacija, a sudeci prema izjavama i opstoj atmosferi na jucerasnjoj konferenciji za stampu ROS, strajkaci ce pristati na ponudu Vlade da ova majska nadoknada bude isplacena do kraja meseca juna, a da se sporazum i objava o prekidu strajka potpisu danas.

Neocekivani obrt u cetrdesetodnevnom strajku, tesko su mogli da objasne i sami predstavnici ROS. Na pitanje novinara da li ovaj korak znaci da su strajkaci odustali od svojih zahteva, dr Stevan Djodjrevic, predsednik ROS, odgovorio je potvrdno.

Ako danas bude potpisan sporazum i ako vlada ne ispostuje svoje obecanje da do 30. juna isplati majsku akontaciju, sindikat, kako je rekao dr Djordjevic, nece odgovoriti novim strajkom, ali ce ga ponovo organizovati najesen, posle sezone godisnjih odmora.

-Nisu vrseni nikakvi pritisci na nas sa druge strane. Imali smo pritisak savesti, jer smo mi zdravstveni radnici. Ko ima pravo da od ljudi koji su u strajku, trazi da izdrze do beskraja? - upitao se predsednik ROS, ne precizirajuci kako, nakon toliko reci nepoverenja izgovorenih na racun vlade, odjednom veruje u njena obecanja.

Pritisak savesti: Sa protesta zdravstvenih radnika
FOTO: N. Stojanovic

Za danas u podne vec je zakazana zajednicka konferencija za stampu predsednika ROS, dr Stevana Djordjevica i ministra zdravlja, dr Leposave Milicevic, u Vladi Srbije, ali sindikalci nisu zeleli da sire objasnjavaju tu "koincidenciju".

Dok su sindikalni lideri pregovarali sa predstavnicima vlade juce su se u zdravstvenim ustanovama u Beogradu odvijale uobicajene strajkacke "manifestacije". Klinicki centar Srbije bio je poligon za setnju oko sto pedeset strajkaca iz ove kuce, koji su juce, nakon setnje organizovali osvezenje za ucesnike. Povod ovog malog "koktela" bio je, kako su rekli, "cetrdesetodnevni pomen Vladi Srbije koja je zdravstvo dovela u ovako ocajno stanje". Juce je, inace, zaposlenima u KCS naredjeno da maksimalno iskoriste godisnje odmore do septembra, sto su vodje protesta shvatile kao pokusaj gusenja strajka i nece se obazirati na ovu naredbu.

Saobracaj je juce bio blokiran u Bulevaru mira ("krivci" su zaposleni iz KBC "Dr Dragisa Misovic"), Batutovoj i u Ulici Dimitrija Tucovica koju su zaposeli zaposleni iz Gradske bolnice.

S. Milicic

"Licno - pristajem!"

Na nase pitanje, upuceno dr Stevanu Djordjevicu, da li bi on, licno, kao vodja strajka, pristao na novu vladinu ponudu i odustao od dosadasnjih zahteva, dr Djordjevic je, nakon kratke pauze, odgovorio:

-Licno bih pristao na tu ponudu. Isti odgovor dali su i ostali clanovi Predsednistva Republickog odbora sindikata zdravstvenih radnika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /