Subota, 21. jun 1997.

ZASEDALA PARLAMENTARNA SKUPSTINA BIH

Usvojen paket zakona za brzi pocetak

Sarajevo, FoNet. - Na jucerasnjem sastanku Saveta ministara BiH u Sarajevu usvojen je Paket zakona za brzi pocetak, javlja Srna. Razgovarano je o mogucnosti da se za civilnu upotrebu predaju aerodromi u Banjaluci, Tuzli i Mostaru i dogovoreno da se do ponedeljka, kada u posetu BiH dolazi generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, pronadje resenje.

"Danas se desavalo mnogo toga sto je od izuzetne vaznosti za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, ali i okruzenje", izjavio je kopredsedavajuci Saveta ministara Boro Bosic. "Na prvom delu sastanka Saveta ministara resili smo da se odrzi Parlamentarna skupstina oba doma - Veca naroda i Predstavnickog doma. Postigli smo dzentlmenski sporazum" - rekao je Bosic.

On je potvrdio da ce biti ratifikovan sporazum sa EU i Evropskom bankom. Drugi kopredsedavajuci Haris Silajdzic potvrdio je da je "Sfor predlozio donosenje memoranduma za civilni saobracaj". "Uslovi su teski, ali smatramo da je bolje i to, nego ih drzati zatvorene", rekao je Silajdzic i dodao: "Imamo vremena da do ponedeljka, odnosno do dolaska gospodina Solane, koji je insistirao da se memorandumi o otvaranju aerodroma za civilni saobracaj u Tuzli, Banjaluci i Mostaru potpisu u ponedeljak, resimo nesuglasice". O datumu odrzavanja Donatorske konferencije nema nikakvih informacija, ali Silajdzic smatra da nece biti kasno ni ako se odrzi 12. jula.

Zamenik Visokog predstavnika Mihael Stajner konstatovao je da su osnovni zahtevi za odrzavanje Donatorske konferencije juce ispunjeni. "Uvek smo nastupali tako da paket za brzi pocetak mora biti usvojen od strane parlamenta, tacno onako kako je usaglasen u Predsednistvu i Vecu ministara. Potreban nam je i dogovor i sa MMF, ali smatram da se ne sme potcenjivati dogovoreno", rekao je Stajner, dodajuci: "Parlament BiH je usvojio okvir vaznih zakona, koji ce biti primenjivi u celoj BiH, ukljucujuci jedinstvene tarife i Zakon o Centralnoj banci."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /