Ponedeljak, 23. jun 1997.

DANAS ZASEDA GLAVNI ODBOR DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

Milosevic ce mozda proci, promene Ustava SRJ - ne

Niko od crnogorskih zvanicnika nije se javno izjasnio za ustavne promene, a kandidaturu Slobodana Milosevica za sada podrzava jedino Momir Bulatovic

Podgorica. - Na sjednici zakazanoj za danas Glavni odbor Demokratske partije socijalista Crne Gore treba da raspravlja i da odluci o nekoliko vrlo vaznih pitanja. Posljednji je momenat da vladajuca partija u Crnoj Gori odgovori svom koalicionom partneru u Srbiji sta misli o njegovim inicijativama: kandidaturi Slobodana Milosevica za predsjednika SRJ i promjenama dva clana Saveznog ustava koji regulisu nacin izbora predsjednika federalne drzave.

Inicijativa za promjene Saveznog ustava nije prosla na sjednici Izvrsnog odbora Glavnog odbora DPS, odrzanoj u prosli petak, pa je sigurno da je nece podrzati ni Glavni odbor. Tim prije sto se do sada niko od crnogorskih zvanicnika nije javno izjasnio za pomenute ustavne promjene. Da od toga nece biti nista receno je delegaciji SPS u Podgorici - izjavila za Montenu-faks Milica Pejanovic Djurisic, potpredsjednik DPS-a, navodeci kao razlog "argumente koji se ticu fakticke pozicije Crne Gore u okviru federacije". "Bilo kakve aluzije u smislu razlicitog misljenja, odnosno navodnih dvoumljenja u DPS-u u vezi sa predlozenim promjenama Ustava SRJ, apsolutno su neutemeljene i nemaju nikakvu zasnovanost u stvarnosti" - rekla je ona.

Ni kandidatura Slobodana Milosevica za predsjednika SRJ nije naisla na masovniju podrsku u DPS-u. Cini se da je u tome usamljen Momir Bulatovic, koji je nedavno u Petrovcu javno podrzao ovaj predlog, ne samo iz licnih simpatija vec zbog toga, kako je naglasio, "sta se radi o uslovu koalicione saradnje Socijalisticke partije Srbije i Demokratske partije socijalista Crne Gore". Ukoliko ovakav uslov zaista postoji, onda bi Glavni odbor mogao prihvatiti Milosevicevu kandidaturu, smatraju politicki analiticari u Podgorici, tim prije sto ni glavni kriticari predsjednika Republike Srbije - Milo Djukanovic i Svetozar Marovic nijesu vise toliko uporni u nametanju svojih ocjena o Slobodanu Milosevicu kao "prevazidjenom politicaru".

Oko stotinu clanova Glavnog odbora Demokratske partije socijalista konacno mora da "otvori" i unutarpartijsku krizu izazvanu zestokim javnim obracunima i sukobima dvojice celnika, Momira Bulatovica i Mila Djukanovica, i da se opredijele za jednu od dvije moguce varijante - da problem rijese sami ili da ga prepuste (vanrednom) kongresu, kako to zagovara jedna od suprotstavljenih strana. Iz opstina su (nije poznat jos samo stav Rozaja) stigla misljenja o tome. Trinaest opstinskih odbora tvrdi da je Glavni odbor u stanju da rijesi aktuelnu krizu i da zbog toga ne treba sazivati vanredni kongres, njih pet smatra da bas treba i da je Glavni odbor u svemu tome nemocan, dok su dva jos u nedoumici i misle da Glavni odbor treba da se pozabavi ovim problemima, pa, ukoliko ne uspije, da se ide na sazivanje vanrednog kongresa.

Glavnom odboru Demokratske partije socijalista pristiglo je vise inicijativa iz opstina o pokretanju utvrdjivanja odgovornosti predsjednika Bulatovica zbog toga sto, kako se navodi, nije uspio da obezbijedi jedinstvo u rukovodstvu stranke (sto mu je statutarna obaveza) i niz drugih politickih gresaka.

Sjednica Glavnog odbora DPS-a pocinje, kako je planirano u deset sati.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /