Ponedeljak, 23. jun 1997.

PISMO AMERICKIH KONGRESMENA PREDSEDNIKU CRNE GORE MOMIRU BULATOVICU

Zasto podrzavate srpskog predsednika?

Pismo sa Kapitol hila upuceno je u Podgoricu povodom danasnjeg izjasnjavanja Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Crne Gore o buducem predsedniku SRJ. Pismo podseca Bulatovica da ce, ukoliko Slobodan Milosevic postane predsednik SRJ, prestati razlike izmedju crnogorske vlade i beogradskog rezima

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Pozivajuci se na zelju Amerike da se podstakne mirovni proces, nacionalna tolerancija i ekonomska saradnja u bivsoj Jugoslaviji, kongresmeni Nik Rejhal (demokrata iz Zapadne Virdzinije), Rik Baucer (demokrata iz Virdzinije) i Bob Nej (republikanac iz Ohaja) poslali su pred vikend pismo predsedniku Crne Gore Momiru Bulatovicu kojim se izrazava zabrinutost zbog tekucih politickih zaostravanja u ovoj nasoj federalnoj jedinici i, istovremeno, trazi od njega dosledno sprovodjenje prihvacenih obaveza iz Dejtonskog sporazuma, postovanje slobode medija i ljudskih prava kao i uspostavljanje trzisne privrede.

Pismo sa Kapitol hila upuceno je u Podgoricu povodom danasnjeg izjasnjavanja Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Crne Gore o buducem predsedniku SRJ, sto je pitanje (kako se naglasava) koje izaziva paznju americkog Kongresa, "veoma zabrinutog zbog buducnosti SR Jugoslavije".

"Mi se iskreno divimo i uvazamo narod Crne Gore i Srbije, ali su nedavne akcije vase vlade vrlo uznemiravajuce. U ponedeljak, 23. juna, Glavni odbor DPS glasace o nekoliko predloga koje Vi zastupate. Te inicijative omogucice srpskom predsedniku Slobodanu Milosevicu da postane predsednik SR Jugoslavije. Vi ste, takodje, zatrazili ostavke mnogih clanova crnogorske vlade koji su javno doveli u pitanje Milosevicevu politiku.

Mi ne zelimo da se mesamo u vase unutrasnje poslove, ali razvoj dogadjaja u poslednjih nekoliko nedelja u direktnoj je suprotnosti sa Vasim izjavama datih u Kongresu SAD, kao i u okviru sveobuhvatnih razgovora koje ste imali sa vise kongresnih delegacija. Sudeci prema jugoslovenskim medijima, prosle subote trazili ste od srpskog predsednika da mobilise jugoslovensku federalnu armiju da bi se "smirile" reformske snage u Crnoj Gori i rasterali vasi suparnici medju demokratskom opozicijom. Bili smo, takodje, iznenadjeni time sto ste reformiste okarakterisali kao kriminalce" - navodi se dalje u pismu koje su Rejhal, Baucer i Nej poslali u ime americkog Kongresa u Podgoricu, uz podsecanje Momira Bulatovica da je on u licnim susretima i korespondenciji sa kongresnim delegacijama obecavao potpuno sprovodjenje Dejtonskog mirovnog ugovora, kao i postovanje slobode stampe, ljudskih prava, medjunacionalne tolerancije i ekonomije slobodnog trzista.

U poruci americkog Kongresa upucenoj predsedniku Crne Gore Momiru Bulatovicu kaze se dalje sledece:

"U Vasem istupanju u Kongresu SAD govorili ste o jasnim i vidljivim razlikama izmedju Srbije i Crne Gore. Govorili ste nasim kolegama o vasoj saradnji sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine i ispravno ste tom prilikom pomenuli potpuno neobaziranje Srbije na taj proces. Ukazivali ste tad, isto tako, na razlike u bilansu vase administracije sa politikom 'etnickog ciscenja' Milosevicevog rezima, tako da ne mozemo da shvatimo zasto sad podrzavate srpskog predsednika.

Americki narod uveliko je vec pokazao svoju iskrenu brigu za buducnost bivse Jugoslavije. Skoro 30.000 vojnika sluzbovalo je u regionu Tuzle u Bosni, a poreske obveznike SAD to je dosad kostalo vise od pet milijardi dolara. Americki narod ucinio je tu zrtvu jer je svestan da je preko 200.000 ljudi poginulo u ratu na Balkanu, kao i da je vase podrucje suoceno sa problemom od preko milion izbeglica."

Zavrsni deo pisma americkih kongresmena predsedniku Crne Gore posvecen je danasnjoj sednici Glavnog odbora DPS u Podgorici i znacajnim odlukama koje se ocekuju da ce tom prilikom biti donesene. Na tu temu, iz Vasingtona je poruceno:

"Odluka koju ce vasa partija doneti u ponedeljak, ocigledno je vrlo znacajna. Americki Kongres usvojio je prosle nedelje zakon kojim se zadrzava 'spoljni zid' sankcija prema Srbiji i Crnoj Gori. Te sankcije uspostavljene su zbog neizvrsavanja Srbije Dejtonskog ugovora, zbog nepostovanja ljudskih prava na Kosovu i neuspeha Miloseviceve vlade u hapsenju ratnih zlocinaca.

Vise nasih kolega koji su posetili Crnu Goru zapazili su znacajne razlike izmedju vase vlade i beogradskog rezima. Medjutim, svaki buduci pokusaj da se napravi razlika izmedju ovih vlada bice bez znacaja, ukoliko Slobodan Milosevic postane predsednik SR Jugoslavije. Nije potrebno ni reci, odluka koju ce vasa partija doneti u ponedeljak bice od velikog interesa za nase kolege u Kongresu SAD."

Delegacija Kongresa uskoro u Beogradu i Podgorici

U Vasingtonu je najavljeno da bi jedna delegacija americkog Kongresa bila spremna da uskoro poseti Podgoricu i Beograd (pod pretpostavkom da ce njenim clanovima biti odobrene ulazne jugoslovenske vize). Istovremeno, na Kapitol hilu nam je potvrdjeno da se - na osnovu poziva upucenog jos pre tri meseca - ovde ocekuje dolazak skupstinske delegacije Crne Gore, predvodjene Svetozarom Marovicem, "cim za to gosti iz Podgorice budu imali slobodne termine".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /