Ponedeljak, 23. jun 1997.

TRECA SKUPSTINA NEZAVISNOG UDRUZENJA NOVINARA SRBIJE

Milos Vasic novi predsednik NUNS

Izabrani novi clanovi Izvrsnog i Nadzornog odbora, Komisije za prijem clanova i Suda casti. Za dve godine udvostrucen broj clanova. Formirani fondovi solidarnosti i za otvoreno drustvo. "Pritisci na nevladine medije nastavljaju se nesmanjenom zestinom"

Ucestali napadi na novinare:
Sa godisnje konferencije NUNS

Beograd. - Milos Vasic, novinar beogradskog nedeljnika "Vreme", izabran je u subotu za novog predsednika Nezavisnog udruzenja novinara Srbije. Na Trecoj izbornoj skupstini NUNS-a, koja je odrzana u beogradskom Domu omladine, izabran je i novi Izvrsni odbor od deset clanova, Nadzorni odbor, Komisija za prijem clanova i Sud casti. Skupstina je usvojila izvestaj o radu Udruzenja, rezoluciju NUNS-a o stanju u medijima u Srbiji, kao i izvestaj Suda casti tog udruzenja.

Izvestaj o radu NUNS-a za period od 1995. do 1997. godine podnela je Vesna Vujic, dosadasnji vrsilac duznosti predsednika tog Udruzenja, koja je istakla da je NUNS u vreme kada je bio osnovan (maj 1995) imao 330, a da se broj clanova sada udvostrucio. Sada ima 785 clanova. Vujic je podsetila da je NUNS u protekle dve godine pomagao razvoj saradnje sa lokalnim medijima u Srbiji i sa organizacijom Lokal-pres, koja je na inicijativu clanova NUNS formirana 12. januara prosle godine u Kragujevcu.

- NUNS je u periodu izmedju dve skupstine aktivno radio na organizovanju pomoci nezavisnim medijima - rekla je Vujiceva i dodala da se udruzenje aktivno zauzimalo za stvaranje osnovnih uslova za elementarno funkcionisanje i prezivljavanje tih medija.

Polazeci od cinjenice da je trecina clanova NUNS-a nezaposlena, a druga trecina u izuzetno teskoj materijalnoj situaciji, formiran je Fond solidarnosti kako bi se pomoglo najugrozenijim clanovima. Sredstva za taj Fond su obezbedile redakcije nezavisnih medija, Fond za otvoreno drustvo, a ocekuje se i pomoc medjunarodnih novinarskih organizacija i institucija, navodi se u izvestaju.

Tokom tromesecnih demonstracija sirom Srbije zbog prekrajanja izbornih rezultata, krajem prosle i pocetkom ove godine, NUNS je svojim saopstenjima podsecao javnost da je borba za izborne rezultate istovremeno i borba za slobodu informisanja i slobodu izrazavanja, zakljucuje se u izvestaju o radu NUNS-a.

Vasic: "Nastavicu borbu za objektivno novinarstvo"

Novi predsednik NUNS, novinar beogradskog nedeljnika "Vreme" Milos Vasic izjavio je da ce kao predsednik ove organizacije nastaviti borbu za objektivno i nepristrasno novinarstvo.

Vasic je rekao da je "poznat po tome sto je optimista", te da se na funkciji ne nalazi "da bi tesio ljude" i dodao da ce NUNS za svoje ciljeve i kodekse morati da se bori "bar jos par decenija". "Uloga NUNS ce biti da odrzava svecu novinarskog profesionalizma", kazao je Vasic.

U rezoluciji o polozaju medija, koju je pred delegatima NUNS procitala Gordana Susa, novinar "Nase Borbe", istaknuto je da Udruzenje istrajava u borbi za ravnopravne uslove rada, kako za nezavisne tako i za drzavne medije. "Pritisci na nevladine medije nastavljaju se nesmanjenom zestinom", navodi se u rezoluciji i dodaje da "postoje tendencije" da osobine rezima pokazuje i opoziciona vlast.

Podaci koji vredjaju licnosti

U izvestaju Suda casti NUNS-a , koji je sacinio Milan Vlajcic ("Politika"), predsednik Suda, ocenjeno je da je deo nezavisnih medija podlegao "opstem slomu vrednosnih lestvica i nepostovanja novinarskog Kodeksa".

- Rec je o objavljivanju podataka koji vode nipodastavanju i vredjanju licnosti, kao i podleganju pritiscima iz pojedinih opozicionih partija. To je pomalo i objektivno uslovljeno, jer ako se mehanicki prenose izjave glavnih zagadjivaca medijskog i drustvenog prostora, povreda je nacinjena, premda postoji izgovor da se nesto javno izgovorilo - konstatovao je Vlajcic u izvestaju.

On je podsetio da su iz Udruzenja novinara Srbije posredno stizali pozivi za saradnju na izradi novog Kodeksa i objasnio da je NUNS usmeno upozorio "da se Kodeks novinarstva ne menja svake dve godine, zavisno od 'istorijskih' zadataka koje neko povremeno u drustvu izmislja".

"Napadi na novinare, medije i samu profesiju upereni su i protiv slobode stampe i prava gradjana na objektivno informisanje. Nekontrolisani centri politicke i finansijske moci, uz saranju sa rezimskim novinarima, haos u medijima nastoje da prikazu kao preteranu slobodu. Uprkos svemu tome, braneci licnu cast i ugled profesije, istrajacemo u borbi za institucionalne garantije slobode medija. To je od posebnog javnog interesa gradjana i drustva koje trazi izlazak iz krize", kaze se u rezoluciji.

U rezoluciji se takodje konstatuje da se "isti oni koji su svojom uredjivackom politikom u najuticajnijim medijima huskali na rat, sirili versku i nacionalnu mrznju i ideolosku netrpeljivost" sada pojavljuju kao autori predloga novog zakona o informisanju.

V. Radivojevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /