Ponedeljak, 23. jun 1997.

NOVA AFERA POVODOM "SRPSKIH VEZA" BRITANSKIH POLITICARA

Laburisti na platnom spisku "srpskog biznismena"

Za razliku od konzervativaca, pre nego sto je afera stigla do javnosti, laburisti suspendovali osumnjicenog poslanika iz Liverpula Roberta Veringa. Zahvaljujuci Veringu, predsedavajucem britansko-jugoslovenske parlamentarne grupe u Donjem domu, "srpski biznismen" Zoran Tancic dosao i do sopstvene firme i statusa "britanski milioner", ali se nasao i na crnoj listi americkog Ministarstva finansija

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Nakon sto su proteklih godina obilato eksploatisali otkrica o "sumnjivim srpskim vezama" pojedinih konzervativnih politicara i "krvavim srpskim parama" uplacivanim u izborni fond donedavno vladajuce partije, britanski laburisti su prosle sedmice sa zaprepascenjem otkrili da je i jedan od njihovih clanova Parlamenta radio to isto, ali za daleko manje pare. Za razliku od konzervativaca, koji su pokusavali da se na razlicite nacine opravdaju od takvih optuzbi, laburisti su reagovali munjevito: pre nego sto je afera stigla do javnosti suspendovali su osumnjicenog poslanika, lisili ga parlamentarnih privilegija i poveli istragu o njegovim navodnim "srpskim vezama."

U oba slucaja, za karijeru britanskih politicara pogubna je bila veza sa Zoranom Tancicem, bivsim "srpskim biznismenom" a sada "britanskim milionerom." Njegova "konzervativna veza" - posredstvom koje je srpski biznismen uplatio vise desetina hiljada funti u izborni fond bivse vladajuce stranke - bio je Dzon Kenedi, koji ce po svemu sudeci citavog zivota ostati "kandidat za clana Parlamenta." Porazen je, naime, i na proslim izborima.

Ko je Zoran Tancic?

Mada su veze s njim ugrozile barem dve politicke karijere (Dzona Kenedija i Roberta Veringa), sam Zoran Tancic nije ni u jednom od ta dva slucaja ucinio nista nezakonito. I kao "srpski biznismen", a narocito kao "britanski milioner", Tancic je imao pravo da daje priloge politickim partijama i angazuje poslanike kao "konsultante." I nije njegova krivica ako su oni koji su te priloge primili, ili usli s njim u poslovne aranzmane, "propustili" da to na propisan nacin prijave i registruju.

U ime Tancica, povodom najnovije afere vezane za njegovo ime u jucerasnjem "Sandej tajmsu" oglasio se njegov advokat Endrju Stivenson. Potvrdio je da je sa Veringom septembra 1993. zakljucen konsultantski ugovor, kao i da je dogovoreni jednogodisnji honorar isplacen, tvrdeci da je laburisticki poslanik tu sumu vratio dve godine kasnije. Sto se pak preporuke za izdavanje britanskog pasosa njegovom klijentu tice, Stivenson tvrdi da je "Zoran to trazio, a Vering pristao, na cisto prijateljskoj osnovi".

Pocetak rata u bivsoj Jugoslaviji je, inace, Tancica zatekao na mestu direktora londonske ispostave beogradskog "Jugometala." Nakon uvodjenja sankcija, Tancic je firmu preregistrovao kao "Meta trejding" i nastavio je da trguje pre svega ruskim obojenim metalima. Medjutim, maja 1993. "Meta trejding" se nasao na crnoj listi americkog ministarstva finansija, kao firma koja je "na ovaj ili onaj nacin kontrolisana od strane srpskih vlasti." Prema "Dejli telegrafu", americko Ministarstvo finansija je prosle nedelje potvrdilo da je "Meta" i dalje na "aktivnoj crnoj listi." Uprkos tome, Tanciceva firma je nastavila uspesno da posluje, ostvarujuci, navodno, ogromne profite prodajom ruskih obojenih metala.

Uspesni biznismeni, naravno, nemaju ideoloske prijatelje vec samo poslovne interese: pomazu partiju na vlasti, ali ne zapostavljaju ni opoziciju. Tanciceva "laburisticka veza" bio je Robert Vering, poslanik iz Liverpula, inace predsedavajuci britansko-jugoslovenske parlamentarne grupe u Donjem domu. Prema navodima britanske stampe ("Dejli telegraf" i "Sandej tajms"), Tancic je, najpre, angazovao Veringa kao "konsultanta" svoje firme "Meta trejding" i potpisao s njim ugovor na 6.000 funti godisnje. Za tu svrhu, Vering je osnovao svoju kompaniju "Robert Vering Ltd., na ciji je racun uplacena ugovorena suma. Vering je, medjutim, propustio da to - osnivanje sopstvene firme i konsultantski ugovor sa Tancicevom kompanijom - prijavi tzv. Registru interesa Donjeg doma, kojim se evidentiraju poslovni interesi poslanika.

Godinu dana kasnije, novembra 1994, Vering je napisao preporuku kojom je podrzana Tanciceva molba za dobijanje britanskog pasosa. U preporuci je naveo da Tancica dobro poznaje i da su prijatelji godinama, potpisujuci se kao clan Parlamenta, sa adresom Donjeg doma. Sa takvom preporukom, tvrdi jucerasnji "Sandej tajms", Tancicev zahtev je pozitivno resen za samo tri nedelje i "srpski biznismen" je postao "britanski milioner."

Britanska stampa opisuje Veringa kao najvatrenijeg zastupnika "srpske stvari" u Donjem domu. Tokom 1992-93. Vering je postavio vise od 50 poslanickih pitanja o bivsoj Jugoslaviji, koja "Sandej tajms" opisuje kao prosrpska, ili antihrvatska i antimuslimanska. Navodi se, takodje, kako je Vering - nakon sto je putovao na Pale i tamo se sastao sa Radovanom Karadzicem i Ratkom Mladicem, nakon sto su protiv njih podignute optuznice za ratne zlocine - bio izlozen zestokoj kritici u okviru sopstvene, Laburisticke stranke. Nista bolje nisu ocenjivane ni njegove "parlamentarne misije" u Beograd i susreti sa srpskim predsednikom Milosevicem.

U jugoslovenskim krugovima u Londonu Vering se opisuje kao tipican predstavnik "jagnjece brigade" - kako su svojevremeno u bivsoj Jugoslaviji nazivali politicare cija je ideologija izvirala vise iz stomaka, nego iz glave. Opisuju, takodje, kako je Vering - sam ili u drustvu jednog ili dvojice ne bas preterano upucenih kolega - primao na "casicu razgovora" svakog srpskog funkcionera na proputovanju kroz London, nakon cega su zvanicni mediji u Beogradu javljali o tome kako je ovaj ili onaj domaci politicar "odrzao zapazeni govor u Donjem domu".

Dalja politicka karijera Roberta Veringa je u rukama ser Gordona Daunija, predsedavajuceg parlamentarnog Komiteta za standarde, kome su laburisti predali svu dokumentaciju i nalaze do kojih su dosli u partijskoj istrazi nad poslanikom sa "srpskom vezom."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /