Ponedeljak, 23. jun 1997.

SAOPSTENJE SAMITA OSMORICE O BOSNI I HERCEGOVINI

Prvo primena Dejtona, pa sve ostalo

Celnicima Srbije, Hrvatske i BiH na Samitu u Denveru upuceno upozorenje da ce neispunjavanje odredbi Dejtonskog sporazuma znaciti njihovu dalju izolaciju

Vladan Marjanovic
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Denvera

Lideri najrazvijenijih zemalja sveta okupljeni na Samitu osmorice u Denveru, u americkoj saveznoj drzavi Kolorado, zauzeli su se za punu primenu Dejtonskog sporazuma i uputili zahtev celnicima Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine da uloze dodatne napore za ocuvanje mira, jer ce se, u protivnom, suociti sa iskljucenjem iz svih vidova prijema inostrane pomoci i dovesti u pitanje svoje priblizavanje evropskim i svetskim institucijama.

"Spremni smo da nastavimo da pruzamo pomoc drzavama u ovom regionu, ali nasa buduca podrska nije bezuslovna. Pozivamo lidere BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije da se pridrzavaju svojih obaveza i odgovornosti da rade na demokratskoj, stabilnoj i bezbednoj buducnosti svojih gradjana", navodi se u saopstenju ciji je nezvanicni sadrzaj "procurio" u subotu kasno uvece, a cija je definitivna verzija - jos ne sasvim sigurna u vreme pisanja ovog izvestaja - usvojena juce, poslednjeg dana Samita.

U tekstu se u kritickom tonu posebno apostrofiraju SRJ i Hrvatska, zbog toga sto nisu iskazale "jacu privrzenost mirovnom procesu". Od njih se trazi da se napravi znacajniji napredak na planu unapredjenja ljudskih prava, demokratskih procesa, slobode medija i tretmana manjina i izbeglica.

Istovremeno, od vlade u Sarajevu i rukovodstva bosanskih Srba trazi se ubrzani razvoj demokratskih institucija, a posebno slobode stampe, a od vlasti u oba bosanska entiteta, Hrvatskoj i SRJ jos i da u punoj meri saradjuju sa Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji.

U nacrtu saopstenja se ne pominje pitanje duzine mandata mirovnih snaga u Bosni, ali se zna da su evropski lideri tokom Samita izrazili zabrinutost zbog insistiranja predsednika SAD Bila Klintona da se americki vojnici u junu iduce godine povuku iz Bosne. Jedino se izrazava podrska misiji Sfor i kaze da ce potpisnici saopstenja nastaviti da do tog roka obezbedjuju materijalnu i finansijsku podrsku medjunarodnim policijskim snagama u BiH.

Razocaranje zbog toga sto potpisnice Dejtonskog sporazuma ne ispunjavaju njegove odredbe na brifingu za novinare nakon subotnjih razgovora ministara spoljnih poslova ucesnika Samita izrazio je u ime Evropske unije - i ser Lion Briton, potpredsednik Evropske komisije.

Na pitanje izvetasaca "Nase Borbe" treba li onda ocekivati neke nove oblike pritiska na lidere Srbije, Hrvatske i BiH kako bi se osiguralo sprovodjenje sporazuma, Briton je odgovorio da stvari stoje upravo obrnuto.

Dakle, nece medjunarodna zajednica - odnosno one zemlje koje je najcesce personifikuju - pojacavati pritisak, nego ce, objasnio je Briton, upravo od toga da li i u kolikoj meri Beograd, Zagreb i Sarajevo ispunjavaju ono sto se od njih ocekuje zavisiti da li ce Sjedinjene Drzave, Evropska unija i ostali uopste hteti da razgovaraju o bilo kakvoj blizoj saradnji - a o eventualnom institucionalnom povezivanju, da se i ne govori.

Reklo bi se - pametnom dosta. Samo kad bi jos u postjugoslovenskim prestonicama to imao ko da cuje...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /