Ponedeljak, 23. jun 1997.

POLITICKE, LEKSICKE I LOGICKE NEDOUMICE NA SAMITU

G-7, G-8 ili G-10?

Odluka da se - u skladu sa obecanjem koje je americki predsednik Bil Klinton marta ove godine dao u Helsinkiju - skup u Denveru nazove Samitom osmorice izazvao je ne male nedoumice medju novinarima (pri cemu, mora se priznati, ni izvestac "Nase Borbe" nije izuzetak).

Naime, iako je cak i sam Klinton prilikom bilateralnog susreta sa ruskim liderom Borisom Jeljcinom u jednom trenutku eksplicitno pomenuo Grupu osam kao nesto sto vec postoji, ovde se kao sasvim pouzdan americki stav navodi da Sjedinjene Drzave Rusiji ipak nisu ponudile punopravan status iz cega proizlazi da ovo u Denveru jeste Samit osmorice, ali da na njemu ucestvuju Grupa sedam i Rusija.

Na drugoj strani, ruski predstavnici su se na svakom koraku trudili da podvuku kako mnogo toga ukazuje da je G-7 vec postao G-8. Vec i cinjenice da su ucestvovali na svim sesijama (osim jedne) na ovom skupu i da je njihov protokolarni tretman apsolutno jednak onom koji imaju druge delegacije za njih su dokaz da je grupacija dobila novog clana, te da se stoga - kako je to rekao Jeljcinov portparol Sergej Jastrezembski - ne moze govoriti o nekom "samitu osam minus jedan", te da je Rusija "postala punopravni clan G-8".

Cepidlake, opet, skrecu paznju na to da uz lidere dosadasnjih clanica grupacije (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemacka, Italija, Kanada i Japan) i Rusije, na svim "plenarnim" zasedanjima ucestvuju i holandski premijer Vim Kok, u svojstvu predsedavajuceg Evropske unije, te Zak Santer, kao predsednik Evropske komisije. Iz cega, po njima, proizlazi da bi pravi naziv skupa trebalo da bude Samit desetorice...

V. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /