Ponedeljak, 23. jun 1997.

Iz poraza u poraz

Vojislava Vignjevic

U netom objavljenom (oprostajnom?) intervjuu drzavnoj agenciji, revnosni odasiljac telegrama i ostale zvanicne korespondencije za domacu i stranu upotrebu, jos (malo) na (opisanoj) funkciji predsednika federalne drzave, odaslao je naciji i jednu vaznu poruku:

"Vodi se odlucujuca bitka za jedinstvo Jugoslavije..."

Pa da bi se ista dobila, valja promeniti Ustav, kako bi naciju predvodio barjaktar svih srpsko-jugoslovenskih bitaka poslednje decenije.

Na stranu to sto se rezultati bitaka koje je Milosevic vodio i vodi sa svojom drzavno-policijsko-partijsko-vojnom masinerijom lepo vide na svakom koraku, od opste bede i siromastva, preko strajkova prosvetara, lekara, invalida rata u kojem Srbija nije ucestvovala, do enormnog broja nezaposlenih i izbeglica. On nece odustati od predloga da se Ustav menja bez obzira na "prisutno dvoumljenje DPS CG", vladajuce crnogorske partije, kako izjavi Lilic. Odnosno, bez obzira na to sto je Podgorica u vise navrata ostro odbila promenu prvog zakona zemlje, znajuci u kom grmu lezi zec.

Sva je prilika da Milosevic misli vise nego ozbiljno na savezno ustolicenje u duzem roku (pominje se i francuski predsednicki model po kojem se sefu drzave mandat od sedam godina moze ponoviti). Ali i da je njegov sticenik, Bulatovic, upravo zbog toga u grdnim nevoljama ostao potpuno osamljen kada su ga Djukanovicevi ministri pritisli neprijatnim pitanjima - zasto nije demantovao tvrdnje kako je na sastanku Vrhovnog saveta odbrane trazio pomoc savezne drzave (citaj vojske) ili da li je nakon intervjua listu "Vreme" crnogorski premijer trebalo da bude uhapsen od strane Milosevica.

Ako je iz ranijih bitaka (od Osme sednice pa sve do raspada bivse Jugoslavije) Milosevic izlazio cvrsi i jaci, rat, sankcije i izolacija zemlje ucinili su svoje pa "politika mira koja nema alternative" rezimu nije donela ocekivane uspehe, a njegovom vodji nije produzila oreol slave. Sledom ovakvih "pobeda" produbljavanje krize u odnosima s Podgoricom, koje se ovih dana potencira klisiranim parolama o ucvrscivanju jedinstva Jugoslavije, moglo bi se pretvoriti u jos jedan Milosevicev poraz. S kolikom i kakvom cenom, pokazace vreme.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /