Ponedeljak, 23. jun 1997.

SVETSKA LIGA: JUGOSLAVIJA-ITALIJA 3:2 (15:13, 15:10, 9:15, 10:15, 15:12)

Velika pobeda za malo nade

Beograd. - Hala "Pionir" u Beogradu bila je svedok mnogih trijumfa jugoslovenskih sportista, ali takvu atmosferu, kakva je bila proteklog vikenda jos nikada nije doziveo. U dva dana preko 14.000 gledalaca navijalo je kao jedan, radovalo se i tugovalo. Punih 310 minuta nije bilo vremena za predah. Odigrali su "plavi" i "azuri" deset nezaboravnih setova i 251 poen sve lepsi od lepseg.

Malo ko je verovao da ce jugoslovenska reprezentacija uspeti posle nesrecnog poraza u petak uvece da povrati psihicku stabilnost i "na pleca" obori dvostrukog svetskog i evropskog sampiona - Italiju. Medjutim, uz pomoc sjajne publike "plavi" su srusili neugodnu tradiciju dugu citavu deceniju. Pobedili su svetskog prvaka sa 3:2 (15:13, 15:10, 10:15, 9:15, 10:15 i 15:12).

U prva dva seta odvijalo se sve u stilu - vec vidjeno. "Plavi" su bez povredjenog kapitena Dejana Brdjovica, a sa nedovoljno oporavljenim Vladimirom Grbicem, igrali fenomenalno. I kao rezultat takve igre usledilo je vodjstvo od 2:0 u setovima. Cinilo se da se Italijani nece provuci. Medjutim, u trecem setu oni dolaze sebi i polako okrecu "vodu" na svoju "vodenicu". Tada se povredjuju prvo Nikola, pa Vladimir Grbic, ali se "plavi" i publika ne predaju. Nije ih plasilo ni izjednacenje rezultata na 2:2 u setovima ni vodjstvo "azura" u petom setu od 2:4 i 7:9. Poslednjim atomima snage Batez, Vujevic, Kovac, Tanaskovic, Mester i Nikola Grbic izjednacuju na 9:9 i do kraja ne ispustaju vodjstvo. Posle pobede od 3:0 na Univerzijadi u Zagrebu ovo je prvi trijumf "plavih" nad "azurima".

U hali "Pionir" nevidjeno slavlje. Radost zbog trijumfa nije mogla da poremeti ni cinjenica da je ovo mozda "Pirova pobeda". Tacnije - kao sto smo se pribojavali i najavili - odlazak u Moskvu i pored osam pobeda i 16 osvojenih bodova jos nije na vidiku. Kuba je "uspela" da izgubi na svom "parketu" pred rekordnih 20.000 gledalaca prvu utakmicu u ovogodisnjoj svetskoj ligi od Holandije sa 3:2. Ovom pobedom Holandjani su se provukli kroz iglene usi i overili su "vizu" za Moskvu.

I u "A" grupi dogadjaju se nova cuda. Bugarska je porazila Argentinu u prvoj utakvici sa 3:1 i od nocasnje utakmice sa istim protivnikom zavisi ko ce se naci u finalu. U slucaju nove pobede Bugarska ide u Moskvu, Jugoslavija otpada.

Pobedice odbojka - rekao je pred okrsaj s Italijanima Zoran Gajic. I pobedila je. Takvu publiku kakvu imaju odbojkasi u Beogradu i Novom Sadu nema niko. Ostaje verna i u pobedama i u porazima. Nece biti ni nesrecna ako "plavih" ne bude u Moskvi.

Akteri infarkt meceva

Hala "Pionir" u Beogradu. Gledalaca: oko 7.000. Sudije: Marjan Stamate (Rumunija) i Jarmo Salonen (Finska). Supervizor: Filip Berben (Belgija).

JUGOSLAVIJA: Djuric, Batez, Tanaskovic, Brdjovic, Boskan, Mester, Kovac, N. Grbic, V. Grbic, Jokanovic, Geric i Vujevic.

ITALIJA: Meoni, Gravina, Fangaresi, Djombini, Sartoreti, Rosalba, Pipi, Djani, Belini, Pasinato, Bovolenta i Bonati.

Ove jeseni je u Holandiji evropski sampionat, tu su i kvalifikacije za svetsko prvenstvo, a ni Olimpijske igre u Sidneju nisu daleko. To su novi izazovi da veciti "bronzani" pretope svoje medalje u srebrne, pa i zlatne.

P. Stanisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /