Ponedeljak, 23. jun 1997.

OBNOVLJEN JEDINI PRAVOSLAVNI HRAM U SLOVENIJI

Osvestena Crkva Cirila i Metodija u Ljubljani

Ljubljana. - Mitropolit zagrebacko-ljubljanski i Italije Jovan juce je u Ljubljani osvestenjem obnovljene Crkve svetog Cirila i Metodija obelezio dvadesetogodisnjicu svoje episkopske sluzbe.

Liturgiji i osvestenju su osim nekoliko stotina vernika, prisustvovali i predstavnici Ljubljanske gradske uprave, vladinog ureda za odnose sa verskim zajednicama i ministarstva kulture, institucije koje su obnovu i finansijski podrzale, predstavnici slovenacke Rimokatolicke i Protestantske crkve, kao i ambasador SRJ u Zagrebu Veljko Knezevic.

Obnova jedinog pravoslavnog hrama u Sloveniji, sagradjenog 1936. godine, trajala je dve godine, tokom kojih je ikonama oslikano 2.000 kvadrata unutrasnjosti crkve a za prekrivanje krova utroseno oko 8 tona bakra. Sredstva za obnovu prikupljana su dobrovoljnim prilozima vernika, a po recima arhijerijskog namesnika za Sloveniju, protojereja-stavrofora Perana Boskovica. Crkva Csirila i Metodija je sada najveci oslikani hram SPC u zapadnom svetu.

Obnovljenu crkvu je vladika Jovan nazvao "lepoticom u Ljubljani", rekavsi kako je to veliki doprinos SPC hriscanskoj civilizaciji pri ulasku u novu epohu.

S. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /