Ponedeljak, 23. jun 1997.

OKONCAN GENERALNI STRAJK ZDRAVSTVENIH RADNIKA SRBIJE

Od danas rade sve ustanove

Sporazumom Glavnog strajkackog odbora i predstavnika Vlade Srbije precizno utvrdjena dinamika isplate, zarada, zakljucno sa septembarskom. Deo strajkaca, ipak, nezadovoljan sto strajk nije potrajao dok ne stignu prve isplate

Kompromis posle cetrdeset prvog dana strajka:
Leposava Milicevic i Stevan Djordjevic potpisuju
Sporazum u Vladi Srbije

Beograd.- Posle cetrdeset i jednog dana, potpisivanjem Sporazuma o dinamici isplata zarada, u subotu je okoncan granski strajk zdravstvenih radnika Srbije. Dve strane - Glavni strajkacki odbor i predstavnici Vlade Srbije - nasle su kompromisno resenje, pa bi prema potpisanom Sporazumu zdravstvenim radnicima trebalo da bude isplacen prvi deo majske zarade do poslednjeg dana ovog meseca, a prethodila bi joj isplata cetvrte razlike po osnovu uslova rada. Da je u pitanju kompromis svedoci i cinjenica da su se sindikalci sve vreme trajanja strajka prakticno kleli da ce Sporazum potpisati tek kada "novac budu imali u dzepu".

Resorno ministarstvo obavezalo se da do 10. jula obezbedi isplatu razlike po uslovima rada za januar ove godine, da do 19. jula svim zaposlenima bude isplacen drugi deo majske zarade, a da do kraja jula zdravstveni radnici dobiju i prvi deo zarade za jun. Drugi deo junske, julska i avgustovska zarada, prema ovom dokumentu, zdravstvenim radnicima bila bi isplacena do 20. septembra "prema dinamici koju utvrde Ministarstvo za zdravlje i Republicki zavod za zdravstveno osiguranje, a u skladu sa raspolozivim sredstavima, s tim da u toku avgusta budu tri isplate". U sporazumu se navodi da ce od 22. do 30. septembra zdravstvenim radnicima biti isplacen prvi deo septembarske plate, a da ce drugi deo primiti od 6. do 15. oktobra. Resorni ministar Leposava Milicevic potpisala je obavezu da ce sa drugom stranom do kraja septembra utvrditi rokove isplate zarada, pocev od oktobarske, da ce zdravstvenim radnicima regres za godisnji odmor biti isplacen kada i ostalim zaposlenima u javnim sluzbama, a da ce topli obrok dobijati u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Mimo dosadasnje prakse da sporazume ne potpisuju pred ocima javnosti, ovog puta, obe strane su to ucinile na subotnjoj konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije.

Enigma o ulozi ministra Beka

Odgovarajuci na pitanja novinara da li je u pregovarackoj delegaciji Vlade Srbije bio i Milan Beko, ministar za svojinsku transfomaciju, kao i da li je on ubedio strajkace da odustanu od zahteva i obecao im da ce obezbediti novac, dr Djordjevic je kratko odgovorio: - Neka to ostane nasa tajna!

Ministar za zdravlje dr Leposava Milicevic je, smejuci se, dodala da ce, nakon ovog priznanja, ako vlada ne ispuni obecanje, zdravstveni radnici moci da terete njenog kolegu, a ne nju!

- Pokusavali smo na sve nacine da izadjemo u susret zahtevima sindikata. Nasa dobra volja bila je, a i sada je, objektivno limitirana, zbog opste nestasice. Ipak, cini mi se da su se sada stekli uslovi da se strajkacki zahtevi i nase mogucnosti sustignu iduce nedelje. Sve do sada, odbijala sam da potpisem Sporazum, bez znacajnijih garancija da je moguce njegovo sprovodjenje. Zahvaljujuci redovnijem i boljem prilivu sredstava u Republicki fond za zdravstveno osiguranje, ali i kratkorocnim merama vlade, mozemo da garantujemo da ce isplate zarada zdravstvenim radnicima biti u skladu sa potpisanim Sporazumom - istakla je, nakon potpisivanja dokumenta, ministar zdravlja Leposava Milicevic, dodajuci da u narednih nekoliko meseci ocekuje normalizaciju stanja u medicinskoj sluzbi.

- Ovaj sporazum omogucuje svim zaposlenima u zdravstvu da zaradama obezbede svoju egzistenciju. Tokom sestonedeljnog strajka na povrsinu su izasle mnoge stvari i mnogi problemi koje bi trebalo resavati. Mi sada stafetu predajemo nasoj resornoj ministarki. Istrcali smo prvu deonicu trke za ozdravljenje zdravstva, a od sada neka se ovim problemom bave oni koji su za to i odgovorni - prokomentarisao je potpisivanje Sporazuma, dr Stevan Djordjevic, predsednik Republickog odbora sindikata zdravstvenih radnika (ROS).

Neposredno pred potpisivanje Sporazuma u Vladi Srbije, ROS sindikat je odrzao sednicu na kojoj je jos jednom "procesljan" predlog kompromisa sa vladom i na kojoj je dr Stevanu Djordjevicu odobreno potpisivanje. Pristanak na Sporazum, od 22 prisutna clana ROS (kompletan Odbor ima 37 clanova) dalo je 14, a protiv se izjasnilo cetvoro.

Na nimalo idilicnoj sednici ROS, mnogi su upozoravali da nisu spremni da bezrezervno veruju Vladi, napominjuci da bi Sporazum potpisali samo ako bi imali neku garanciju da ce ga druga strana postovati. Ni Strajkacki odbor nije prosao bez kritika. Dr Milomir Novakovic iz Nisa, nije mogao vodjama strajka da oprosti sto su se dan pred potpisivanje Sporazuma ponasali, kako je rekao, lokalno.

- Suprotna strana, za razliku od nas, bila je jedinstvena. Nasi predstavnici, medjutim, bili su zainteresovani samo za to da li su isplate stigle "njihovima". Trcali su na telefone i svako je proveravao samo "svoje". Vladini predstavnici su diktirali tekst Sporazuma - kako prekinuti strajk, sta reci na konferenciji za stampu, pa cak i kada odrzati sednicu ROS. Moramo pokazati minimum samopostovanja, pa sam za to da se strajk nastavi po ustanovama, a prekine tek kad se Sporazum ispuni - rekao je dr Novakovic.

Slicno je reagovala i predstavnica zdravstvenih radnika iz Bora, porucivsi da je poznato da Vlada svoja obecanja i obaveze ne ispunjava. Ona se zapitala: "Kako verovati nekome ko me je vec hiljadu puta prevario?"

I socijalni radnici prekinuli strajk

Socijalni radnici takodje su odlucili da prekinu strajk, jer su ocenili da je dosta toga postignuto u toku njegovog trajanja. Do sada su im isplacene aprilske zarade, a ostala je jos neisplacena januarska razlika za uslove rada. Njihova odluka je da, koliko danas ili sutra, na sednici pododbora sindikata zaposlenih u socijalnoj zastiti odluce koje mere da preduzmu, ne bi li uskoro bio potpisan sporazum od dinamici isplate zarada sa predstavnicima Ministarstva za rad, boracka i socijalna pitanja.

Predlog Marka Markovica iz Sapca bio je da se, ipak, saceka pocetak naredne nedelje i tada odluci o sudbini strajka. Za prekid strajka tek kad pristignu zarade bio je i Zivota Kostadinovic iz Kragujevca, koji je smatrao da ne treba nasedati obecanjima.

- Vidite li sta oni rade? Ne bi bilo cudo da oni koji su sposobni da promene Ustav promene i Zakon o strajku. Ti isti, sa kojima treba da potpisemo Sporazum doneli su Uredbu da nas iscrpe do te mere ne bismo li sami digli ruke od strajka. Uveliko se prica da je ovaj strajk bio u vladinu korist, jer smo joj, navodno, ustedeli u medicinskom materijalu. Ako je tako, neka vlada to ima u vidu i neka nas za to nagradi, a mi bi trebalo da nastavimo strajk dok ne dobijemo ono sto je nase - rekao je Kostadinovic.

Na napade svojih kolega, dr Djordjevic je odgovorio da Strajkacki odbor nije nista radio po diktatu, jer "da je bilo tako Sporazum bismo potpisali jos juce". Ocenio je, takodje, da je strajk urodio plodom, jer su isplate ubrzane, a da Sporazum daje mogucnost da druga strana ubuduce postuje dinamiku isplata. On je, cak, naglasio da od oktobra sledi nova bitka za povecanje najnize cene rada na 308 dinara.

Pored svih ovih optuzbi, sindikalisti su pristali na potpisivanje Sporazuma, ali i dodali da ce biti revnosni u pracenju njegove realizacije, kao i da "posle ovog iskustva mnogo lakse, ako zatreba, mozemo organizovati jos uspesniji strajk".

- Od ponedeljka bi trebalo da zdravstvene ustanove pocnu da rade normalno. Bice mi, verovatno, potrebno nekoliko dana da se sredim, jer je vodjenje strajka veliki stres. Radije bih nosio nekog na ledjima danima, nego vodio strajk. Voleo bih da smo imali vise podrske od drugih sindikata, umesto sto su nam, preko novina, porucivali kako se strajkuje - rekao je, izmedju ostalog, dr Djordjevic. I Leposava Milicevic je prokomentarisala najavu Granskog sindikata zdravstva "Nezavisnost" da krece u tzv. "strajk revnosti", napomenuvsi da bi volela da taj sindikat stvarno ima carobnu formulu za resenje problema u zdravstvu.

Statistika strajka

Od 16. maja bilo je osam rundi pregovora sa Vladom, a cetiri puta smo kontaktirali sa njenim predstavnicima. Zdravstveni i socijalni radnici devet puta su protestovali pred zgradom Republicke vlade, a odrzana su i tri protestna skupa u gradovima Srbije. Na stotine puta izlazili smo na ulice u protestne setnje i odrzali petnaest konferencija za stampu, podsetio je novinare dr Stevan Djordjevic.

G. Djukic - S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /