Ponedeljak, 23. jun 1997.

GENERAL-PUKOVNIK DUSAN SAMARDZIC POSETIO RATNE VOJNE INVALIDE U NISU

Vojska nije nadlezna za probleme invalida

General-pukovnik Samardzic objasnio Udruzenju RVI da je njihov problem u nadleznosti Savezne vlade. Strajk gladju nastavljen, a najavljena i blokada autoputa Nis-Beograd

Nis. - Insistiracu da budete primljeni kod saveznog premijera Radoja Kontica i saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovica, kako bi sa njima razgovarali o resavanju vaseg statusa. Nemam nadleznost da zovem predsednika Srbije Slobodana Milosevica i da insistiram da vas primi jer sam ja federalni vojnik. Vecina problema koje iznosite su savezna sistemska pitanja i nisu u nadleznosti Vojske Jugoslavije. Zelim vam dobro zdravlje i porodicnu srecu - rekao je komandant Trece armije VJ general-pukovnik Dusan Samardzic cetvorici ratnih vojnih invalida koji su juce peti dan strajkovali gladju.

Njegova poseta je usledila posle otvorenog pisma koje mu je uputio Odbor za protest i strajk gladju niskog Udruzenja ratnih vojnih invalida (RVI), u kojem ga pozivaju da im kao "ratni drug" pomogne "svojim autoritetom i polozajem" u borbi za golu egzistenciju. "Ukoliko Savezna vlada dozvoli da vojska radi nadzidjivanje ravnih krovova za stanove ratnih vojnih invalida mi cemo to sa zadovoljstvom obaviti. Predlozicemo i da se razmatra pitanje zbrinjavanja i lecenja ratnih vojnih invalida u vojnim medicinskim ustanovama i dacemo o tome pozitivno misljenje", rekao je komandant Samardzic i obecao da ce se u Trecoj armiji azurirati spiskovi vojnih obveznika kako se ne bi dogadjalo da ratni vojni invalidi ili, cak, poginuli i dalje dobijaju pozive za vojnu vezbu.

"Opet cemo uzeti oruzje"

"Mi smo kao sverceri u autobusu. Svercujemo se na kartu SUBNOR, posto drzava ne priznaje da je poslednjeg rata uopste bilo. Izgleda da smo svi mi sluzili za jednokratnu upotrebu. Ali mi jos imamo uniforme i opet cemo uzeti oruzje.

Ovoga puta nas neprijatelj ce biti drugaciji, ali nemamo izbora. Ne mozemo dozvoliti da 'ne postojimo' jer nismo ni u cijoj nadleznosti: ni drzave, ni vojske, ni grada. Mi smo ozbiljno shvatili poziv drzave da je branimo i ona ce morati ozbiljno da shvati nas", porucio je clan Odbora za protest i strajk gladju Zoran Djordjevic.

"Uz svu zahvalnost Trecoj armiji i generalu Samardzicu, svedoci smo apsurda da vojska nije nadlezna za resavanje vojnih pitanja. Posto ovim razgovorom nismo nista konkretno resili, nastavljamo sa strajkom gladju. Takodje cemo radikalizovati protest jer cemo vrlo skoro blokirati autoput Nis-Beograd. U dogovoru sa ostalim opstinskim udruzenjima RVI dogovoricemo i da eventualno pesacimo do Beograda na centralni miting ratnih invalida", rekao je predsednik niskog udruzenja RVI Goran Milojkovic.

Strajk gladju je nastavio i Radisa Conic kome je pre par dana lekarska ekipa Hitne medicinske pomoci zabranila da strajkuje gladju. On kaze da strajkuje i duze od ostalih jer bukvalno nema sta da jede. "Moj komandant general Kukanjac zivi mirno i lepo u Beogradu, mada je mnoge majke u Srbiji zavio u crno. A mi smo prinudjeni da prosimo", kaze Conic, cija je porodica, smestena u izbeglickom centru u hotelu "Srbija" u Niskoj Banji, zbog toga sto je zivela u Sarajevu, i ovih dana dobila obavestenje da ce biti izbacena.

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /