Utorak, 24. jun 1997.

BUDUCI SREDNJOSKOLCI U SRBIJI JUCE POLAGALI TEST IZ MATEMATIKE

"Ni bez digitrona nije bilo tesko"

Brojeve zadataka izdiktirao ministar prosvete Jovo Todorovic iz studija Radio Beograda. Upisna groznica vise "tresla roditelje" nego ucenike. U Ministarstvu prosvete isticu da vecih prigovora nije bilo. Danas test iz srpskog jezika

Beograd.- Jucerasnje testiranje znanja iz matematike proteklo je u znaku treme i nervoze, a utisak je da je junska upisna groznica, kroz koju moraju da prodju svi buduci srednjoskolci u Srbiji koji zele da se upisu u cetvorogodisnju srednju skolu, vise "tresla" roditelje, nego ucenike koji su polagali prijemni. Po ranije utvrdjenom rasporedu , ucenici su dosli u skole (u koje su konkurisali) u 9.30, a u cetvrt do deset ministar prosvete dr Jovo Todorovic je iz studija Radio Beograda izdiktirao 17 brojeva zadataka iz Zbirke iz koje su se ucenici pripremali za ispit.

Istovetni "scenario" planira se i danas, na klasifikacionom ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Po obrazlozenju koje se culo u Ministarstvu prosvete, na danasnjem testu svako pitanje "vuci ce" samo po jedan poen, za razliku od zadataka iz matematike, koji su razlicito bodovani. Posle polaganja oba klasifikaciona ispita u skolama se formira rang-lista. Redosled primljenih kandidata i onih koji su ostali "ispod crte" znace se najkasnije 26. juna do sedam sati, a skole u kojima je ostalo slobodnih mesta primace dokumenta i 27, dan kasnije od sedam do 13 sati.

Dok su roditelji juce ispred skole ili u dvoristu nestrpljivo "grickali nokte", u strahu od ishoda, njihovi potomci resavali su zadatke bez pomoci digitrona, ali uz koriscenje sestara, posto je bilo i takvih "zadatih tema". Pored dezurnih profesora - medju kojima nije smeo da bude niko od matematicara - i direktora, u skolama su juce bili i predstavnici Ministarstva prosvete, koji su nadgledali da li ce sve proteci kako treba. Po informacijama koje su u Ministarstvo stigle do 14 sati, nije bilo vecih prigovora. Dogadjalo se samo ponegde, da ucenik na ispit dodje bez djacke knjizice, ali se zaboravnost resavala pozivanjem roditelja "u pomoc".

Djaci su, kao sto je i predvidjeno, imali dva sata za resavanje zadataka iz matematike. Ucenici koji su konkurisali u Petu beogradsku gimnaziju, Prvu ekonomsku skolu, Trgovacku i Pravno- birotehnicku nisu imali mnogo primedbi na tezinu zadataka. Na pitanje kako je sve proslo, najcesce su se culi komentari u stilu "bilo je 'onako'- ni mnogo tesko, a ni lako". Malo ko se zalio na preteske zadatke. Buduci srednjoskolci samo su, najcesce uz uzdah, govorili da misle kako je sve proteklo u najboljem redu. Prva koja je izasla sa prijemnog u beogradskoj Prvoj ekonomskoj skoli, Jelena Petrovic, vrlodobar djak, bila je nasmejana. "Nije bilo tesko. Sama sam se pripremala za ispit, sve zadatke presla sam dva puta i nadam se da ce to biti dovoljno".

Adrijana Isailovic, odlican djak u osnovnoj skoli, koja je takodje konkurisala u Prvoj ekonomskoj, rekla je da nije bilo prepisivanja. Po njenom misljenju jedan zadatak je "sigurno u rangu teskih, takmicarskih", a sve je bilo pomalo komplikovano "zato sto je racunanje bez digitrona oduzimalo puno vremena". Za razliku od ucenika koji su juce polagali prijemni, pojedini profesori matematike smatraju da je ispit ipak bio malo tezi, "jer je bilo dosta ozbiljnih i obimnih pitanja, koja su oduzimala dosta vremena". Takva ocena mogla se cuti juce i u Ministarstvu prosvete, ali uz tvrdnju da ce "kljuc" sa resenjem i bodovanjem zadataka biti takav da ce omoguciti i ucenicima sa prosecnim znanjem da postignu solidan uspeh.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /