Utorak, 24. jun 1997.

PRED DANASNJI RAZGOVOR KOD PREMIJERA SRBIJE MIRKA MARJANOVICA O IZBORNIM USLOVIMA

Poziv odbili SPO i GSS

Dolazak potvrdili DS, ND i SRS, a DSS jos nije odlucila

Sem Srpskog pokreta obnove ni Gradjanski savez Srbije nece prisustvovati razgovorima "za preciziranje demokratskih pretpostavki za predstojece izbore", koje je za danas sazvao republicki premijer Mirko Marjanovic.

Dolazak su potvrdili Demokratska stranka, Nova demokratija i Srpska radikalna stranka, a prema izjavi iz Demokratske stranke Srbije ova partija ce odluciti neposredno pred sam sastanak. Marjanovic je na sastanak pozvao i stranackog kolegu Milorada Vucelica, kao predstavnika Socijalisticke partije Srbije, ciji je potpredsednik.

Dok je SPO vec ranije objavio da njegovi predstavnici nece ici na "neobavezno ispijanje kafe" s Marjanovicem, GSS je juce naveo uslove pod kojima bi se odazvao pozivu i, prakticno, time ga odbio. Naglasavajuci da zakljucci sastanka moraju imati obavezujucu snagu, odnosno formu okruglog stola, iz GSS porucuju da osnovu razgovora treba da predstavlja dokument o minimalnim uslovima koje su opozicione stranke potpisale pre dvadesetak dana i izvestaj Gonsalesove komisije.

Pre razgovora - povuci zakon

Iz GSS porucuju da pre razgovora mora da bude povucen Predlog zakona o lokalnoj samoupravi, jer se njime, bez prethodnog konsenzusa, pred ostalog, menja i izborni sistem. Premijeru je objasnjeno da eventualni razgovori koje je predlozio moraju biti otvoreni za sve medije, sa mogucnoscu direktnog prenosa kao i da RTS treba da odmah prekine sa emitovanjem "sopstvenih i prenetih komentara kojima se zlonamerno prikazuju, vredjaju i klevecu opozicione stranke".

DS ce danas premijeru "predociti svoja cetiri minimalna izborna uslova", kaze Slobodan Vuksanovic, potpredsednik stranke koji ce je i predstavljati na ovim razgovorima. Ako Vlada ne prihvati te uslove, DS ce, po Vuksanovicu, "reagovati primereno, vanparlamentarnim pritiscima iz sedmogodisnjeg iskustva".

Govoreci o stavovima koje ce danas zastupati, Vuksanovic kaze da "u izbornim procesima ne mogu ucestvovati ljudi koji su organizovali izbornu kradju u novembru 1996. godine, kao sto je sudija Balsa Govedarica", kao i da "ne sme biti promene izbornih uslova i povecanja izbornih jedinica".

Zatim, "ucesnici u izbornim procesima (clanovi izbornih komisija, kontrolori...) i njihova prava raspolaganjem kopijama zapisnika moraju biti definisana i objavljena najkasnije na dan raspisivanja izbora". DS ce danas traziti i "ravnopravan tretman stranaka u medijima".

Novu demokratiju ce kod premijera Marjanovica predstavljati njen potpredsednik Radivoje Lazarevic. Iz ove stranke navode da je "od velikog znacaja organizovanje fer i demokratskih izbora, a da bi se to ostvarilo neophodan uslov je dogovor o izbornom zakonu, ponasanju medija u izbornom procesu, Zakonu o finansiranju stranaka i mnogim drugim".

Konsenzus parlamentarnih stranaka

Kako kaze portparol ND Rebeka Srbinovic, njihov predstavnik ce na razgovoru kod premijera "istaci sve ove stavove i insistirati na tome da se oko svih ovih pitanja postigne konsenzus svih parlamentarnih stranaka". Prema njenim recima "ND bi odgovarao cist proporcionalni sistem i Srbija kao jedna izborna jedinica. Medjutim, u skladu sa nasim opredeljenjem ka kompromisu i dogovoru mi cemo pristati na one izborne uslove koje dogovori vecina parlamentarnih stranaka".

Iz SRS su, kao sto je poznato, izjavili kako ce ova stranka poslati predstavnike na razgovor kod premijera Marjanovica i da je to nacin da se vidi sta Vlada namerava. Iz ove stranke smatraju i da ne treba odbijati razgovore sa onima koji su, kako je izjavljeno, ozbiljni i ko moze da odlucuje.

U DSS nam je receno da se njihov predsednik Vojislav Kostunica vraca sa puta ujutru u utorak i da ce se tada odluciti da li se ide kod premijera na razgovor. "U slucaju da ucestvujemo na ovom sastanku nasa platforma ce biti sporazum koje su opozicione stranke potpisale pre par nedelja. Kako je ta platforma dostavljena premijeru pre neki dan on treba o njoj i da se izjasni na sastanku", rekao nam je portparol ove stranke Milorad Jovanovic.

E.P.R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /