Utorak, 24. jun 1997.

POLITICKI SLALOM BOGOLJUBA KARICA

Povratak "ruci hraniteljki"

Bogoljub Karic, direktor Kompanije "Braca Karic", nakon kratkog izleta u opozicione politicke vode, hoce da se vrati socijalistima u narucje i trazi svaki moguci nacin za to, tvrde izvori "Nase Borbe" bliski porodici Karic. Karicu navodno, zbog pokusaja da se suprotstavi rezimu, propadaju poslovi vredni 200- 300 miliona maraka. O kakvim se poslovima radi, tesko je reci, zato sto Karic i nema mnogo poslova u Jugoslaviji. Ovde se, kazu upuceni, Kompanija uglavnom bavi nekretninama.

Drugi izvori, medjutim, tvrde da je Karic sada naprosto dosao u poziciju u kojoj su se svojedobno nasli "bankari" Jezdimir Vasiljevic i Dafina Milanovic. U trenutku kad je, kao oni, pomislio da su drzavne pare, koje je samo cuvao, zaista njegove, oprobani mehanizam se pokrenuo. Karic je dobro upucen poslovni covek, kome je jasno kako rasplet sukoba sa rezimom moze da izgleda, pa je najverovatnije procenio da je najpametnije da se vrati ruci koja ga hrani. Naprosto, Kompanija Karic je ista takva ekonomska himera kao sto su bile "Dafiment banka" i "Jugoskandik", kojoj je nemoguce da opstane ukoliko nije pupcanom vrpcom vezana za rezim.

U medjuvremenu, Karici su zatvorili gotovo sve svoje kompanije u Jugoslaviji i vlasnistvo nad njima prebacili na poslovnog partnera sa Kosova. Od mnogobrojnih kompanija rade jos samo Televizija i Univerzitet koji je nedavno promovisao prvu generaciju menadzera.

Televizija, medjutim, smanjuje svoje kapacitete i menja uredjivacku politiku, vracajuci se na koncept od pre demonstracija kada je direktor bio Aleksandar Tijanic. Vec do kraja jula, BK TV se seli u zgradu "Aeroinzinjeringa" (vlasnistvo Karica). Karic je odlucio da znatno smanji budzet za Televiziju, a u tom kontekstu se spominje i otpustanje velikog broja saradnika BK TV. Stednja ide dotle da je Karic sada, kako kazu izvori bliski firmi, zaposlenima uslovio da kupe mobilne telefone koje su koristili besplatno oko godinu dana.

U vezi sa stranackom aktivnoscu Bogoljuba Karica jos postoje dileme. Dok neki izvori bliski Socijaldemokratiji tvrde da nema govora o povlacenju njegove predsednicke kandidature, drugi tvrde da je on od tog plana odustao, pa se, s tim u vezi, pominje da je on najavio da ce raspustiti svoj izborni stab.

Najblizi Karicevi saradnici tvrde, medjutim, da se on samo sklonio iz javnosti dok mu strucnjaci koji su radili na kampanjama uspesnih predsednickih kandidata SAD, Rusije i Velike Britanije ne naprave strategiju za buduci nastup. On je, kako se tvrdi, ove marketinske strucnjake doveo u Budvu jos pre mesec dana i oni su jos angazovani na razradi strategije za njegovu predsednicku kampanju.

Osnivacka skupstina stranke Socijaldemokratija trebalo bi da se odrzi do 15. jula, a tada bi Inicijativni odbor trebalo da predlozi Karica za predsednika stranke. Tada ce samo od njega zavisiti da li ce se angazovati. U medjuvremenu, dva glavna coveka koja su ga "nagovorila" de se upusti u ovako riskantan politicki posao, Dusan Mitevic i Aleksandar Tijanic, nisu vise deo njegovog tima. Mitevic je otisao u SAD, a i raskid sa Tijanicem sada je postao konacan. Navodno, jedan od brace Karic je zaduzen cak i za to da od bivseg ministra informacija oduzme dzip i mobilni telefon, koje mu je Bogoljub Karic poklonio. Dnevni list "Gradjanin" ce, navodno, zbog te svadje, morati da trazi novog finansijera.

N. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /